Botoşaniul, în topul judeţelor unde salariile nu vor mai creşte în următorii trei ani

bani-lei-300x239Discrepanţele salariale dintre marile oraşe şi zonele devaforizate ale ţării se vor păstra şi chiar adânci în anii viitori. Cele mai mici salarii pe care românii le vor primi peste 3 ani sunt de 1.331 lei în Bihor, 1.368 lei în Harghita şi 1.379 lei în Neamţ, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză.

Nici salariaţii din Covasna sau Botoşani nu vor câştiga mai mult de 1.400 lei peste 3 ani, în condiţiile în care bucureştenii aveau acest nivel salarial de 1.300-1.400 lei încă din anul 2007.

Venitul salarial mediu net din regiunea București-Ilfov va cunoaște în 2014 cea mai mare creștere, de 119 lei față de un plus de 82 lei la nivel național. La polul opus, se va situa regiunea Nord-Est, unde creșterea venitului salarial mediu net va fi de doar 62 lei. Exprimarea majorărilor în valoare absolută este relevantă pentru majorarea venitului disponibil.

Potrivit unei analize a site-ului cursdeguvernare.ro, distribuția geografică a majorărilor salariale va fi astfel pentru 2014 – salariile vor fi mai mari decât media națională în partea de vest și centru, la medie pentru Muntenia și zona Capitalei și mai reduse în partea de est a țării.

Altfel spus, în loc să se uniformizeze la nivelul pieței naționale a muncii, salariile evoluează divergent. Ceea ce, în treacăt fie spus, induce și un comportament diferențiat în privința deciziilor de emigrare ( 2014 este primul an în care românii vor avea acces nerestricționat pe piața europeană a muncii).

Regiunile de Nord-Est și Sud-Est vor continua, potrivit estimărilor INS, să înregistreze ritmuri de creștere salarială sub media națională pe termen mediu, până în 2017 iar regiunea București-Ilfov ar urma să înregistreze în intervalul 2015-2017 valori ușor peste această medie.

În plus, în aceeași perioadă, zona adiacentă Sud-Muntenia conduce detașat în anii viitori la capitolul creșterilor salariale cu o jumătate de procent peste ritmul general.

Cele mai mici salarii din 2017

Bihor – 1.331 lei

Harghita – 1.368 lei

Neamţ – 1.379 lei

Covasna – 1.381 lei

Botoşani – 1.390 lei

Sursa:  REALITATEA.NET

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *