Astăzi este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare. Peste 12.000 de botoşăneni îi poartă numele

Sfantul Vasile cel MareVasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare, a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii și unul din cei patru doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore de Nazianz («Teologul») și Ioan Gură de Aur.

Sf. Vasile episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379. De aceea, el este serbat pe data de 1 ianuarie și deasemenea pe 30 ianuarie împreună cu Sf. Ioan Gură de Aur și Sf. Grigore (Sfinții Trei Ierarhi – sărbătoare hotărâtă în 1081 de către Ioan Patriarhul Constantinopolului în memoria acestor trei mari sfinți și teologi ortodocși).

El provine dintr-o familie creștină binecunoscută: tatăl său Sf. Vasile cel Bătrân a fost un renumit învățător în Pont, iar sora sa Macrina și fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinți.

În Botoşani există peste 12.800 de persoane care poartă numele de Vasile sau de Vasilica. De fapt este vorba despre 11.600 de bărbaţi şi 1.200 de femei. BotosaniNews le urează tuturor La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *