Primar urmărit penal pentru complicitate la înşelăciune pentru o afacere cu un camion

Costel Romanescu (stanga) si Sebastian Merticaru
Sebastian Merticaru (foto dreapta)

Primarul unei comune din judeţ este urmărit penal pentru complicitate la înşelăciune. Edilul este cercetat într-un dosar alături de contabilul primăriei şi un administrator al unei societăţi de construcţii, fiind acuzaţi că au înşelat o societate din Suceava cu peste 100.000 de euro.

Societatea Eurospeed SRL  din comuna Şcheia, judeţul Suceava a formulat o plângere penală împotriva fostului administrator al societăţii Dany Ema SRL, Daniel Buliga, şi a primarului comunei Ştiubieni, Ionel Merticariu precum şi a contabilului Nicoale Mircea Martiniuc.

Iniţial, procurorii au dat rezoluţie de neîncepere a urmării penale împotriva lui Daniel Buliga şi scoatere de sub urmărire penală a primarului şi a contabilului.

Decizia procurorului a fost atacată la Tribunalul Botoşani, iar judecătorii au decis, de curând, redeschiderea urmăririi penale faţă de fostul administrator al Dany Ema, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, şi începerea urmăririi penale faţă de Ionel Merticariu şi Nicoale Mircea Martiniuc, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune.

Societatea sucevană solicită de Daniel Buliga plata a 491.005 lei, reprezentând contravaloarea unui camion vândut, 151.996 lei penalităţi de întârziere şi 100.000  lei daune morale.

sediu ParchetFapta pentru care sunt cercetaţi cei trei s-a petrecut în vara anului 2008. Societatea Dany Ema a achiziţionat, în luna mai 2008,  de la Eurospeed SRL un camion pe care l-a vândut o lună mai târziu Primăriei Ştiubieni.

Societatea suceveană a condiţionat livrarea cărţii tehnice a camionului, de virarea banilor în cont, respectiv 491.005 lei, însă nu i-a mai primit. Dany Ema a încasat de la Primărie contravaloarea camionului, dar nu a făcut plata mai departe. Primăria nu a putut folosi camionul, pentru că nu îl putea înmatricula.

În toamna aceluiaşi an, Dany Ema, care avea contracte de lucrări privind reabilitarea unei şcoli şi construcţia unor poduri, a încheiat un contract de cesiune creanţe cu firma din Suceava, document semnat şi de primarul Ionel Merticariu alături de contabil. În baza actului, Eurospeed urma să încaseze lucrările ce urmau a fi făcute de Dany Ema, pentru a-şi recupera contravaloarea camionului.

La scurt timp, Dany Ema a anunţat Primăria că nu mai poate face lucrările la care s-a angajat, iar firma suceveană a rămas păgubită.

În timpul anchetei, Daniel Buliga a menţionat că nu a putut face plata către societatea suceveană, pentru că avea contul, unde primăria a făcut plata, blocat de fisc. Verificările au constat că situţia nu a fost aşa, administratorul acţionând cu premeditare.

 

One thought on “Primar urmărit penal pentru complicitate la înşelăciune pentru o afacere cu un camion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *