Scade vârsta de pensionare pentru botoşănenii care au lucrat în fabricile comuniste

electrocontactBotoşănenii care au lucrat până în 2001 în grupele I şi II de muncă au posibilitatea să iasă mai devreme la pensie. Potrivit deputatului Mihai Baltă, Legea pensiilor a suportat modificări, una dintre acestea vizând reducerea vârstei standard de pensionare.

Astfel, botoşănenii care au lucrat  la Electrocontact, Stipo, Textila, IUPS, Alcor, dar și cei care au lucrat în balastiere, construcţii sau ca mecanici agricoli, vor putea ieşi mai repede la pensie.

„În bugetul pe 2014 s-au asigurat sumele necesare aplicării acestor reglementări privind grupele de muncă şi urmează a intra pe ordinea de zi în perioada imediat următoare pentru a elimina discriminarea existentă între cei pensionaţi înainte de 1 ianuarie 2011 şi cei care s-au pensionat după această dată”, a menţionat Baltă.

El susţine că de aceste reglementări vor beneficia persoanele care au lucrat în sectoarele de producţie, respectiv sticlari, întreprinderea mecanică de acoperiri galvanice, Alcor, turnătorie, IUPS și Electrocontact, Integrata, țesători, filatorii, acoperiri, finisaj, acoperiri metalice, plus cei care au lucrat în transport pe maşini și utilaje mari, cei în construcţii, mecanici agricoli, ce care au lucrat pe utilaje agricole, dar şi balastiere.

Reducerea vârstei de pensionare de la 65 de ani se face după un grafic. Cei care au, de exemplu, o vechime de 20 de ani de muncă în sectoarele amintite vârsta de pensionare se reduce cu 6 ani și 5 luni.

2 thoughts on “Scade vârsta de pensionare pentru botoşănenii care au lucrat în fabricile comuniste

  1. draga redactorule, scrie un articol si despre unde sunt arhivele fostelor fabrici comuniste, si cand vor avea acces fostii oameni ai muncii la ele! si asta ne doare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *