Cete de colindători din Vorona la Şcoala Gimnazială „Sf. Maria” Botoşani

colindatori voronaElevii de la Şcoala Gimnazială ,,Sf. Maria” Botoşani au avut parte de o sărbătoare de suflet.  Cete de colindători de la Şcoala Gimnazială ,,N. Iorga” Poiana , comuna Vorona, costumaţi tradiţional, au trăit împreună cu elevii Şcolii Gimnaziale ,,Sf. Maria” şi părinţii acestora, cu cadrele didactice, emoţiile sărbătorilor de iarnă româneşti în cadrul proiectului de parteneriat  între aceste două şcoli, ,,Sărbători de iarnă. Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou”.
caiuti voronaLa sate îndeosebi sunt păstrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Pe lângă colindele religioase Steaua sus răsare, Bună dimineaţa la Moş Ajun, O, ce veste minunată!, elevii au prezentat şi vechi colinde laice cum sunt Capra, Ursul, Căiuţii etc. Acestea au fost în fapt, jocuri cu măşti şi costumaţii speciale confecţionate de meşteri locali şi care ironizează personajele negative ale lumii satului. Şi pentru că de la o astfel de sărbătoare nu lipseşte niciodată Moş Crăciun, şi acum moşul a dăruit, din suflet, câte un cadou pentru fiecare elev. Colindătorii au fost aşteptaţi de elevii şcolii cu covrigi, fructe, nuci, colăcei, dulciuri, cadouri oferite de Fundaţia Of  Hope România, şcoală, Primăria municipiului Botoşani şi persoane fizice.

,,Scopul acestui proiect este însuşirea de către elevi a unor cunoştinţe despre sărbătorile de iarnă, dar si păstrarea unor tradiţii şi obiceiuri de sărbători. Implicarea în acest proiect le dă ocazia elevilor să-şi consolideze unele cunoştinţe despre sărbătorile de iarnă, despre tradiţiile şi obiceiurile româneşti  pe care le ştim de la strămoşii noştri, din dorinţa de a păstra vie frumuseţea şi prospeţimea lor.
Pornind de la aceste gânduri, am hotărât împreună cu elevii,părinţii elevilor, cu  cadrele didactice să desfăşurăm acest proiect, ,,Sărbători de iarna. Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou”,
trăind cu toţii un minunat vis de iarnă, cu emoţie şi încântare, şi le dorim tuturor celor care au pus suflet şi trudă în reuşita acestui spectacol sărbători fericite, cu sănătate şi bucurii şi să aibă parte de cât mai multe astfel de momente de neuitat” spune prof. Marius Cristian Gherasim, directorul Şcolii Gimnaziale , Sf. Maria” Botoşani (fosta Şcoală nr.16) .

Sursa comunicat presa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *