Servicii scumpe oferite de operatorii de cablu

Abonamentul la cablu tv plătit de botoşăneni este unul dintre cele mai scumpe din ţară. Probabil că acest lucru se datorează şi faptului că in domeniul televiziunii analogice prin cablu nu prea este concurenţă, in Botoşani activind doar două firme, UPC şi Lidas SRL. In curind va intra pe piaţă şi serviciul de televiziune de la City Net, insă reprezentanţii companiei nu au putut preciza cind anume.
Deocamdată, firma Lidas practică un preţ destul de mic in comparaţie cu cei de la UPC, 15 lei lunar, iar grila de programe cuprinde 36 de posturi, in rindul cărora nu se găsesc, insă, televiziuni importante, precum National Geographic, Hallmark, AXN, Eurosport sau Euronews. Şefii de la Lidas nu au dorit să ne comunice un număr al abonaţilor, insă firma nu activează in tot oraşul, ci in unele zone, precum Luna, Griviţa, Impărat Traian, Tudor Vladimirescu, Primăverii, Donici, Calea Naţională sau Teilor.
Compania naţională de cablu UPC practică la Botoşani un preţ ridicat in comparaţie cu alte judeţe. Din spusele angajaţilor UPC Botoşani, pachetul de bază, care cuprinde 34 de posturi, costă 30 de lei. "Doar in ianuarie factura a fost mai mare, 36 de lei, insă din această lună nivelul abonamentului va scădea din nou la 30 de lei", a declarat responsabila de la secretariatul UPC, contactată telefonic.

Abonamente mai ieftine in judeţele din regiune

PreÅ£urile diferă de la judeÅ£ la judeÅ£ a€œpentru că aceasta este politica firmeia€. La Bacău, de exemplu, abonamentul la pachetul de bază, care cuprinde in jur de 40 de programe, costă 24 de lei.
Sucevenii plătesc lunar la UPC pentru pachetul de bază 27,5 lei, cei din Galaţi 29,5 lei, iar cei din Iaşi 29 de lei, pentru pachetul de bază care nu scade sub 34 de programe. Preţurile mai mici practicate in aceste judeţe luate ca exemple, se pot datora concurenţei. In Galaţi de exemplu, mai sunt două companii de cablu puternice, precum Mega tv sau RDS. RDS practică pentru bachetul de bază care cuprinde 52 de canale tv un preţ de 21 de lei. Printre programe notăm prezenţa Eurosport 2, National Geographic Wild sau CNN. De altfel RDS cablu tv analogic a inceput să-şi facă simţită prezenţa pe piaţă deocamdată in marile oraşe ale ţării.
UPC digital (televiziune digitală) se practică doar in Bucureşti şi costă 35 de lei lunar pentru 60 de canale. Pachetele oferite de UPC costă 50 de lei lunar pentru televiziune prin cablu, telefonie şi internet.

Cocurenţă acerbă pe piaţa digitală

Mai atractivă pare oferta televiziunii digitale prin satelit, pentru că in acest domeniu se poate spune că intr-adevăr există concurenţă. Botoşănenii pot alege dintre Focus Sat, Digi Tv, Dolce şi Boom Tv.
Focus Sat oferă 40 de programe la preţul de 20 de lei abonament lunar, fiind disponibil in această perioadă chiar un preţ promoţional de 15 lei. Programele sunt destul de modeste, insă. Pentru pachetul Aaventura care cuprinde programele Discovery, Viasat sau Extreme sport se plătesc incă 10 lei. Pachetul Cinema, care conţine HBO şi Cinemax, costă 20 de lei.
Digi TV oferă 60 de programe la preţul de 16,70 lei pe lună fără TVA. Programele de filme, HBO, Cinemax şi HBO Comedy, costă 12 lei pe lună fără TVA. Doar programul HBO costă 9 lei.
Televiziunea digitală de la Romtelecom, Dolce, practică pentru 48 de canale un preţ lunar de 3,35 euro pe lună. Pachetul HBO costă 2,9 euro pe lună. La televiziunea prin satelit Boom, un abonament lunar pentru 29 de programe costă 2.9 euro fără TVA. HBO costă 2,65 euro. Inconvenientul la televiziunea prin satelit este acela că funcţionează printr-un decodor care poate fi folosit la un singur televizor. Totuşi, Dolce oferă in acest sens două decodoare la un singur abonament cu condiţia ca unul să fie plătit cu 75 de euro. Pentru a atrage clienţii, furnizorii de televiziune digitală oferă şi mai multe decodoare pentru un singur abonament, cu plata in rate foarte mici, astfel că preţurile se menţin sub cele ale operatorilor de televiziune prin cablu