Concert de pian, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

filarmonica BotosaniVineri, 6 decembrie 2013, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: MIHAIL SECIKIN
Solistă: MIHAELA MANEA, pian

În program:

Sabin Drăgoi: Colinda din suita Divertisment rustic
Andante molto e cantabile (O, ce veste minunată); Listesso tempo (Sub cel roşu răsărit)

Maurice Ravel: Concertul în sol major pentru pian şi orchestră
Allegramente
Adagio assai
Presto
P a u z ă

F. Mendelssohn-Bartholdy: „Visul unei nopţi de vară”: Uvertura, op. 21 şi Muzica de scenă, op. 61 (fragmente)
Uvertură: Allegro di molto
Nr. 1 – Scherzo: Allegro vivace
Nr. 5 – Intermezzo: Allegro appassionato
Nr. 7 – Nocturnă: Con moto tranquillo
Nr. 9 – Marş nupţial: Allegro vivace
MIHAIL SECIKIN
– dirijor –

S-a născut în anul 1943, în oraşul Harkov din Ucraina. Iniţial s-a pregătit să devină şi a activat chiar ca pianist concertist; a început studiul pianului cu o soră a celebrului Vladimir Horovitz; în anul 1967 câştigă laurii unui concurs republican de pian, la Kiev, după care urmează o perioadă de activitate solistică susţinută de-a lungul şi de-a latul fostei U.R.S.S. În paralel, în anul 1972, absolvă cursul de dirijat orchestră la Conservatorul din Kiev, clasa maestrului Kanerstein, iar în anul 1975 îşi susţine şi aspirantura sub îndrumarea cunoscutului dirijor ucrainean, Stepan Turceak.
Îşi începe cariera dirijorală ca angajat al Orchestrei Simfonice din Zaporojie (1976-1978); continuă ca dirijor permanent al Teatrului de Operă din Doneţk (1978-1988). În anul 1988 se stabileşte în Republica Moldova, la Chişinău, unde desfăşoară o activitate complexă: dirijor permanent al Operei Naţionale, dirijor al Filarmonicii şi al Orchestrei de Cameră din acelaşi oraş (Chişinău); concomitent cu activitatea dirijorală, susţine şi o intensă activitate didactică, ca profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.
Pentru activitatea sa artistică, în anul 1996, dirijorului Mihail Secikin i s-a acordat titlul de Maestru în Artă al Republicii Moldova.
În anul 2000 a primit şi cetăţenia română, iar din stagiunea 2001/2002 deţine şi postul de dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Botoşani (de la data de 1 septembrie 2013, maestrul Mihail Secikin s-a pensionat).
De la data de 1 aprilie 2004, maestrul Mihail Secikin este angajat şi ca dirijor principal al Filarmonicii Naţionale din Chişinău.
Activitatea sa dirijorală mai cuprinde şi turnee cu concerte sau spectacole de operă susţinute în Italia, Ucraina, Belarus, Spania. În urmă cu câţiva ani, dirijorul nostru a efectuat un micro-turneu în Elveţia, la pupitrul central al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca. În România, în afară de Botoşani a mai fost prezent în centrele muzicale Iaşi şi Timişoara, ca dirijor de operă, la Oradea şi Sibiu, ca dirijor al filarmonicilor respective.
MIHAELA MANEA
– pianistă –

Data şi locul naşterii: 13 decembrie 1996 la Targoviste

OCUPAŢIA ACTUALĂ
Eleva in clasa a XI-a la Liceul de Arte Balasa Doamna din Targoviste.Aprofundeaza studiul pianului cu conf.univ.dr. Corina Ibanescu la Universitatea de Muzica „Transilvania” Braşov .

PREMII NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE
•Concorso Internationale di Musica „Lorenzo Perosi”(premiul I-anii 2006 si 2007)
•Concorso Pianistico Internationale „Giuseppe Teraciano”(premiul I-anul 2007)
•Concorso Internationale „Rovere d’Oro”(premiul I-anii 2005,2006,2007,2009)
•Concours International de Piano”Simone Delbert-Fevrier”(premiul I-anul 2008)
•Concursul International de Interpretare „W.A.Mozart” (premiul I-anii 2006 si 2007)
•Concursul National de Interpretare Instrumentala Lira de Aur(premiul II-anul 2006)
•Olimpiada Naţionala de Interpretare Intrumentala (premiul I-2013, III-2012)
•Concursul International de Interpretare Pianistica Carl Filtsch (premiul III-anul 2013)

SPECIALIZĂRI ŞI PERFECŢIONĂRI
In luna iulie 2013 a absolvit cursurile Academiei Internationale de Vara ale Universitatii Mozarteum Salzburg,la clasa profesorului Robert Levin.
A urmat cursuri de maestrie interpretativa cu maeştrii Luciano Lanfranchi, Umberto Bategazzore, Achille Giordano, pianişti si cadre didactice la academii de muzica italiene.
Din luna august 2011 este bursiera a Fundaţiei „Martin si Adriana Sternin”.

EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ – ACTIVITATE CONCERTISTICĂ
•Participa la numeroase activităţi ale fundaţiilor Remember Enescu” si Martin si Adriana Sternin.
•In stagiunea 2008-2009 a concertat alături de Filarmonica „Muntenia ” Targoviste, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, Filarmonica Braşov, interpretând concertul nr.l KV 37 de W.A.Mozart.
•In anul 2010 a interpretat concertul nr 9 KV 271(„Jeunehomme”) de W.A.Mozart alături de Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, Filarmonica Braşov si Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi,
•In anul 2011 a interpretat concertul nr. 1 op. 15 de Ludwig van Beethoven impreuna cu Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi si Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti.
•In anul 2012 a interpretat concertul nr 1 op.25 de Felix Mendelssohn-Bartholdy alaturi de Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, Filarmonica Braşov,Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi ,Filarmonica de Stat Botosani si concertul nr. 2 opus 22 de Camille Saint-Saens alaturi de Filarmonica de Stat Botosani si Filarmonica de Stat MoldovaIasi.
•In luna iunie a anului 2013 a interpretat Andante spianato si Marea Poloneza de Frederic Chopin alaturi de Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu din Ramnicu-Valcea.
•A cantat sub bagheta dirijorilor:Ilarion Ionescu-Galati, Valentin Doni, Mihail Secikin,Florin Totan,Leonard Boga, Ovidiu Dan Chirila, Romeo Rimbu, Cristian Orosanu, Iulian Rusu, Alexandru Iosub.
(Informatii transmise de pianista MIHAELA MANEA).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *