Problema pleacă de la faptul că din acest an alocaţiile sunt plătite de Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale (DMPS), instituţie la care au fost transferate 57.000 de dosare de la Inspectoratul Şcoalar Judeţean (IŞJ).
După cum a explicat Sebastian Tocariu, directorul DMPS, "unele fişe de trimitere de la IŞJ nu conţineau toate datele necesare, astfel că le-am trimis inapoi la instituţia respectivă". Important este că părinţii care nu au primit alocaţia se pot prezenta la DMPS cu documentele necesare pentru a rezolva problema.
Sebastian Tocariu a declarat că documentele se pot trimite şi prin poştă la DMPS (la adresa Calea Naţională 85). Trebuie trimise copia buletinului părintelui beneficiarului, copia certificatului copilului şi o cerere pentru a putea primi alocaţia direct in cont. Copiii peste 14 ani pot primi alocaţia in contul personal.
Daniela Biolan, inspector şcolar general adjunct, susţine că s-a lucrat la prelucrarea datelor şi transmiterea lor către DMPS incă din septembrie 2007. "Reprezentanţii direcţiei au depistat 833 de erori pe care a trebuit să le rezolvăm. Unii copii nu au cod numeric personal, alţii nu şi-au trecut corect numele, iar alţii nu au trecut numele părinţilor", afirmă Daniela Biolan. Oficialul IŞJ nu exclude posibilitatea ca mulţi elevi care au părinţii plecaţi la muncă in străinătate să nu-şi poată primi alocaţia din cauză că părinţii nu au lăsat procuri altor persoane.
Din acest an, nu vor mai primi alocaţie persoanele peste 18 ani, chiar dacă urmează incă liceul. In această situaţie se află 4.182 de liceeni. La nivelul judeţului Botoşani 90.000 de copii vor primi alocaţie, care va creşte din martie la 44 de lei