După ce a obţinut trecerea in patrimoniul propriu al terenurilor de sub magazinele PITA, oferind la schimb un teren de fotbal de pe urma căruia municipalitatea nu ciştigă nimic, SC PITA a marcat a doua oară in faţa concurenţei şi egalităţii de şanse. Firma a obţinut in şedinţa de Consiliu Local din ultima zi a lunii ianuarie concesionarea prin incredinţare directă a 62 de metri pătraţi pentru extinderea magazinului de pe Calea Naţională. Fără a participa la licitaţie, societatea a obţinut dreptul de a folosi suprafaţa din domeniul privat al municipiului la un preţ de aproape 40 de lei noi pe metru pătrat pe an. "Este vorba despre un teren pe care oricum numai ei il foloseau, pentru aprovizionare ", a explicat Dan Sandu, arhitectul municipiului. Proiectul a mai fost o dată pe ordinea de zi in şedinţa din decembrie, cind a fost respins. A doua oară a avut mai multe şanse, consilierii votindu-l in unanimitate, schimbarea generală de opinie luindu-l prin surprindere şi pe primar. a??Sunt cazuri in care se ceartă de la doi metri pătraţi pentru un balcon şi acum, pentru 62 de metri, au votat la mare vitezăa??, a precizat Cătălin Flutur.
Ilegalitate in Consiliul Local
In lupta impotriva extinderii construcţiilor de ciment consilierii inşişi au stabilit la un moment dat că nu mai dau suprafeţe mari de teren prin incredinţare directă şi nici că nu mai discută proiecte de hotăriri care au fost respinse. S-a renunţat, insă, pentru că, aşa cum recunosc şi unii aleşi, interesele sunt mari. Ca şi prima dată, hotărirea a fost urmată de o masă oferită de consilierul Mihai Ştefan la o pensiune de lux, iar surse din Consilului Local spun că au fost invitate numai anumite persoane. De această dată interesul este nu doar al firmei PITA, ci şi al consilierului local Mihai Ştefan, care a incălcat flagrant Statutul alesului local atit in hotărirea de acum un an, cit şi in cea prezentă.
Legea privind Statutul a fost dată in 2004 şi prevede că orice consilier care are un interes personal legat de un proiect de hotărire trebuie să şi-l anunţe inainte de dezbatere in plenul consiliului, iar intervenţia sa şi abţinerea de la vot să se consemneze in procesul-verbal, in caz contrar hotărirea fiind nulă. La Botoşani aceste proceduri nu se respectă. Aleşii locali au un interes personal, spune legea, dacă o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu societăţii comerciale de la care obţin venituri. Mihai Ştefan este director de vinzări la PITA, dar consideră că nu are niciun interes personal in hotărirea de consiliu de vineri şi, chiar dacă a votat, susţine că nu s-a implicat cu nimic in luarea hotăririi. "Masa de după, a fost ocazionată de viitoarea nuntă a copiilor mei", s-a revoltat consilierul.
Prefectura nu a sesizat neregulile
Aceeaşi procedură a fost de curind incălcată la Consiliul Judeţean (CJ), cind trei consilieri ceruţi de PNL pentru a fi excluşi din plen au rămas membri ai autorităţii. Dar unul dintre ei, Lucian Cilinschi, a participat şi votat la dezbaterea proiectului privind excluderea celor trei foşti liberali. Acesta nu şi-a anunţat interesul direct şi abţinerea de la vot inainte de dezbatere. Chiar dacă aceste hotăriri sunt nule de drept din cauza nerespectării legii, nimeni nu se impacientează. Preşedintele CJ aşteaptă ca Prefectura să intervină, iar secretarul municipiului susţine că legea se referă doar la interesul patrimonial. In alte judeţe Prefectura se autosesizează şi anulează proiectele de hotărire, cerind consiliilor să respecte