Botoşăneni plătiţi să răspundă la chestionare ale Direcţiei de Statistică

valentin popa, directia statisticaInstitutul Naţional de Satistică, prin Direcţia Judeţeană de Statistică, face o anchetă a bugetelor de familie în care cei chestionaţi sunt plătiţi de stat să răspundă la întrebări. Ancheta se desfăşoară lunar şi este realizată de 16 colaboratori ai Direcţiei Judeţene de Statistică. Valentin Popa, directorul DJS, a declarat că formularul este plătit cu 25 lei, fapt care a ridicat suspiciuni în rândul unor botoşăneni. Mulţi au fost reticenţi şi au refuzat, într-o primă etapă, să răspundă la chestionar. Specialiştii DJS spun că prin aceste cercetări se doreşte să se ştie starea populaţiei, în special veniturile şi cheltuielile acestora.

„Se face un stat de plată cu seria şi numărul de la buletin la fiecare persoană în parte. Din 2003, în Botoşani sunt cinci centre, iar un centru înseamnă patru familii. Ancheta se face pe eşantion, în fiecare lună este un alt eşantion. Este un program al Institutului Naţional de Statistici. Este singura anchetă plătită, din păcate. Ne-ar ajuta mult să se ofere stimulente şi la celelalte cercetări statistice„, a spus Valentin Popa.

Lunar, 16 familii din judeţ sunt chestionate, contra cost. Obiectivul: cunoaşterea situaţiei economice şi sociale a populaţiei, evaluarea posibilităţilor şi a modalităţilor de îmbunătăţire a nivelului de trai. La sfârşitul anului, INS trimite auditul pentru verificări.

Tot timpul spun că suntem pocăiţi, că le oferim bani. După ce operatorul le-a explicat, a doua oară toţi voiau să completeze formulare să primească bani„, a adăugat Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *