Evrei din patru ţări au comemorat la Botoşani moartea unui rabin din Ştefăneşti

evrei1Peste 200 de evrei din SUA, Rusia, Ucraina, Israel şi Republica Moldova s-au întâlnit pentru a-l comemora pe unul dintre cei mai importanti rabini hasidici, Menahem Nahum Fridman.

Evreii au sosit în Botoşani vineri şi stau până luni, timp în care vizitează toate cimitirele unde sunt îngropaţi semeni de-ai lor. Astfel locuri de pelerinaj vor fi oraşele Ştefăneşti, Bucecea şi Botoşani. De la Botoşani vor merge la Iaşi, unde vor face acelaşi ritual, apoi la Galaţi şi Bucureşti.

Pelerinii au surprins botoşănenii prin tradiţia lor de a negocia. Astfel fiecare tranzacţie pe care au făcut-o în oraş, a fost îndelung negociată.

Menahem Nahum a murit în 1933. Supranumit „Îngerul”, rabinul din Stefanesti este considerat un om sfânt de cei din comunitatea sa, dar si de romani. Expert în textele sacre, acesta facea parte din dinastia care a întemeiat de fapt cultul hasidic. Casa sa din Stefanesti a devenit un adevarat loc de pelerinaj.

Evreii hasidicii reprezintă un grup religios care face parte din grupul ortodoxismului iudaic. Numele acestui grup religios înseamnă, în limba evreiasca, pietate şi presupune, pe langă credinţa nestramutată, omniprezenţa lui Dumnezeu şi ideea comuniunii dintre om şi Dumnezeu.

evrei5evrei2evrei3

 

 

One thought on “Evrei din patru ţări au comemorat la Botoşani moartea unui rabin din Ştefăneşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *