Sprijin de la stat pentru achiziţia de terenuri agricole

soptica costelGuvernul va asigura garantarea până la maximum 50% din valoarea creditului luat pentru achiziţia de terenuri agricole, a anunţat, marţi, deputatul liberal Costel Şoptică. Într-o declaraţie politică facută în Parlament, acesta a precizat că garantare are loc în condiţiile în care volumul creditului va reprezenta maximum 90% din valoarea suprafeţelor achiziţionate, ceea ce presupune că beneficiarul va trebui să contribuie cu doar 10%.

Cel mai important este faptul că diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente poate fi asigurată chiar cu terenurile achiziţionate”, susţine Şoptică.

Pentru implementarea măsurii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a semnat un acord cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care va asigura partea de 50% din garanţiile necesare unui împrumut pentru terenuri agricol.

Lucrurile sunt avansate, având în vedere că FGCR a semnat, la rândul său, convenţii de lucru cu CEC Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank, pentru a asigura garanţii în condiţiile stipulate de OUG nr. 43/2013. FGCR şi-a manifestat intenţia de semna astfel de convenţii cu toate băncile comerciale, fiind în stadiu avansat negocierile cu ProCredit Bank, Intesa Sanpaulo Bank şi BRD.

Important este şi faptul că băncile au înţeles, în cele din urmă, potenţialul pe care îl reprezintă agricultura, în general, şi terenurile agricole, în special. Mai mult, deciziile de politică monetară adoptate de Banca Naţională a României, prin reducerea dobânzii cheie la niveluri record, contribuie esenţial la dezvoltarea sectorului de creditare pentru achiziţia de terenuri agricole. Acestea vor putea deveni accesibile pentru fermierii români, oferindu-le condiţii din ce în ce mai apropiate de cele de care beneficiază fermierii europeni, care ar vrea să cumpere pământ în România”, a adăugat parlamentarul de Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *