Tot mai multe scări de bloc își fac instalație de distribuție pe orizontală a agentului termic din rețeaua centralizată

Contorizare apartamentUn număr de  14 scări de bloc din municipul Botoșani au instalații de distribuție pe orizontală pentru încălzire și apă caldă menajeră. Distribuția pe orizontală se realizează prin montarea unor noi coloane pe scara blocului, cu racorduri individuale, robinete de izolare şi contoare de energie termică pentru fiecare apartament (asemănător cu instalațiile de gaz individuale). În interiorul locuinţei, instalaţiile de încălzire sunt identice cu cele utilizate de posesorii centralelor termice. Fiecare apartament este contorizat separat, astfel încât clienții îşi gestionează singuri consumul şi valoarea facturii de încălzire. Reprezentanţii Modern calor susţin că principalul avantaj este acela că factura de energie termică a fiecărui consumator scade, în unele cazuri chiar și la o treime față de valorile anterioare. Scăderea este determinată în primul rând de dispariția pierderilor din subsol și de pe coloanele vechi de încălzire. Proprietarii își gestionează singuri consumul de energie termică și astfel se elimină risipa. Pentru fiecare apartament se facturează consumul exact și nu mai există posibilitatea ca cineva să plătească un consum nedeclarat al altui vecin. Valoarea facturii este influențată substanțial și de izolația exterioară a imobilului. 

Realizarea instalației de distribuție pe orizontală costa mai puțin de jumătate din valoarea unei investiții într-o centrală termică și se amortizează, doar din diferența de preț, în doi sau trei ani, adică de trei ori mai repede. Totodată, durata de viață a unei astfel de instalații este cu mult mai mare decât a unei centrale pe gaz și nici nu are nevoie de verificări periodice obligatorii, autorizări speciale sau lucrări de service.

 „Deși stau iarna în casă cu mânecă scurtă, plătesc la încălzire de trei ori mai puțin decât înainte. Când am avut inițiativa să facem pe scară instalație cu distribuție pe orizontală, au fost doi vecini care au avut suspiciuni și chiar mi-au vorbit foarte urât. Ulterior, când au constatat că sistemul este foarte avantajos, și-au cerut scuze. Alți doi erau debranșați și intenționau să-și monteze centrale pe gaz, dar când au văzut facturile noastre au renuțat și s-au branșat și ei la instalația centralizată. Locatarii de la scările alăturate sunt acum foarte interesați să-și facă și ei asemenea sisteme de alimentare cu agent termic” , a declarat un proprietar de apartament dintr-un bloc situat pe Aleea Dimitrie Brânză.

„Cert e că am scăpat de stresul facturii la încălzire. Dacă ar ști cât e de bine, toată lumea și-ar face instalație din asta. Eu, de când am trecut pe noul sistem, nu am plătit niciodată mai mult de 100 de lei și am căldură câtă vreau”, a declarat o altă proprietară dintr-un bloc situat în strada Vârnav.

Un exemplu edificator poate fi cel al unui bloc situat pe Strada Gării, unde toți locatarii, inclusiv nouă dintre cei care în acest moment dețin centrale pe gaz, au strâns bani și își fac instalație de distribuție pe orizontală a agentului termic din rețeaua centralizată. Aceștia din urmă motivează că centralele lor sunt la limita duratei de viață și nu mai doresc să-și cumpere altele. Asta cu atât mai mult cu cât s-au convins că, folosind noul sistem, vor ajunge să plătească mai puțin pentru încălzire decât în prezent.

Sursa: Modern calor

6 thoughts on “Tot mai multe scări de bloc își fac instalație de distribuție pe orizontală a agentului termic din rețeaua centralizată

  1. Impreuna cu vecinii am montat si noi o coloana noua pe scara blocului, totul a fost ok pana luna trecuta cand cei de la asociatie ne-au adaugat un cost numit „cota tevi” mai mare decat caldura platita pt incalzirea unui apartament (doar la cei bransati pe coloana noua). Poate sa-mi spuna cineva daca este corect sa plateasca doar cei branjati costul de „cota tevi”, daca coloana este pe scara blocului, deci in spatiul comun (unde beneficiaza toata lumea de „caldura” degajata de tevile izolate?

    1. Din întâmplare am dar astăzi peste acest articol. Am citit postarea lui Gabi, deși lui nu-i pot fi de folos totuși problema de care s-a lovit nu are decât o singură explicaţie. Cei de la asociaţie i-au adăugat lui şi celorlalţi conectaţi la coloana de pe casa scărilor un cost numit „cotă ţevi”. Dragă Gabi! Cei de la asociaţie sunt nişte escroci, cerele copii după actele depuse la înfiinţarea asociaţiei de proprietari, citeşte legislaţia de constituire a acestora şi ai să descoperi escrocheria acestor indivizi care lucrează în folosul primăriei şi a mc-ului. Ai să descoperi că asociaţia de proprietari se constituie pentru administrarea spaţiilor comune şi nimic pentru altceva datorită stării de indiviziune forţată a apartmentelor de pe scara unui bloc, e vorba de aşa zisul condominiu. Asociaţia voastră de proprietari trebuia să fie formată conform legii 230/2007 doar pe scara voastră, preşedinte în mod obligatoriu trebuia să fie unul din proprietarii de pe scară. Preşedintele care vă obligă să plătiţi nişte aberaţii are proprietate pe scara voastră? Mai mult ca sigur că nu. Asta e dragă Gabi, un escroc hotărăşte în numele vostru, peste voinţa voastră, în proprietatea voastră. MC-ul are plan pentru fiecare scară de stors nişte sume de bani, aşa zisul preşedinte nu face altceva decât să pună în practică dorinţa mc-ului. Dacă a-ţi fi fost unul din voi preşedinte nu s-ar fi întâmplat asta. La Botoșani nu legea a hotărât cum se înfiinţează asociaţiile de proprietari ci o grupare mafiotă, desigur nu pentru binele vostru, rezultatele le constataţi şi singuri.

  2. „Deși stau iarna în casă cu mânecă scurtă, plătesc la încălzire de trei ori mai puțin decât înainte.” Deși stau în fundul gol în casă, nu mai plătesc încălzirea. Haraşooo!!

  3. Până unde merge nesimțirea unora, să le plătești și aerul respirat, cât e comunismul în floare nici în spate nu mă doare. Da tu găbiţă îmi plătești mie căldura care trece prin pereți de la mine la tine? Că de, eu cu CT de apartament am o temperatură mai mare în casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *