Botoşănenii care au fost ţinuţi sclavi în Portugalia au ajuns acasă. Ei vor să ceară daune patronului!

Cei 52 de oameni din Suceava, Botoşani, Iaşi , dar şi alte judeţe ale ţării, care au ajuns sclavi la un patron de etnie romă din Portugalia, au ajuns în noaptea de vineri spre sâmbătă acasă, la familiile lor.masline
Oamenii au fost aduşi în ţară cu un autocar care a fost pus la dispoziţie de Crucea Roşie. Ei îşi amintesc cu groază prin ce au trecut. Munceau pe plantaţia de măslini din Portugalia şi câte 14 ore pe zi, fără să primească apă sau mâncare şi erau trataţi ca nişte sclavi de patroni.

Potrivit unuia dintre sucevenii ţinuţi sclavi „mai lipseau biciurile, în rest erau toate condiţiile pentru sclavagie”.
Ei erau puşi să doarmă pe jos, doar pe nişte saltele, şi câte 15-20 de oameni într-o singură cameră. Li s-au promis salarii de 900 de euro pe lună şi cazare, dar nu au primit nimic.
Patronul firmei le-a luat actele şi nu s-au mai putut întoarce acasă. Ei au reuşit să scape de calvar abia când au cerut ajutor de la ambasadă.

Aceştia vor intra într-un program de protecţie socială.
“Ce să fac de acum….o să îmi caut de muncă. Am o familie de întreţinut, am copil minor, nu pot să stau aşa. Mi-au spus cei de la DIICOT că voi intra într-un program de protecţie socială, dar eu nu mă pot baza pe asta. Nu e exclus să mai plec în străinătate că în România nu găsesc nimic, dar o să plec numai dacă e ceva sigur”, a declarat, pentru BotoşaniNews,  Daniel Luca, un fost poliţist de frontieră care a fost ţinut sclav alături de alţi peste 50 de români.

Acum, oamenii vor să ceară daune patronului, în justiţie. El a fost reţinut de oamenii legii din Portugalia.

One thought on “Botoşănenii care au fost ţinuţi sclavi în Portugalia au ajuns acasă. Ei vor să ceară daune patronului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *