Deputatul Ciofu vrea tribunale specializate pentru minori în toate județele țării

Tamara Ciofu- deputat de BotosaniDeputatul PSD Tamara Ciofu a întreprins o vizită la două penitenciare pentru minori și tineret de la Craiova și de la Buziaș, în perioada 23-34 octombrie cu scopul de a se informa asupra nevoilor din sistem și pentru a se consulta cu personalul specializat asupra soluțiilor la problemele cu care se confruntă persoanele aflate în detenție.

Scopul acestor deplasări a fost reprezentat de cunoașterea problematicii delicvenţei juvenile, cu privire la instituirea şi consolidarea dialogului instituţional cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, identificarea nevoilor reale de pregătire a tinerilor şi minorilor pentru elaborarea unor programe de prevenire a delicvenţei juvenile.

În urma discuțiilor cu conducerilor acestor instituții au fost identificate o serie de soluții privind reformarea sistemului. Una dintre soluțiile propuse se referă la înființarea tribunalelor specializate pentru copii.

În acest sens, deputatul PSD a formulat o interpelare Ministerului Justiției pentru emiterea unui ordin pentru crearea tribunalelor pentru copii în toate județele țării, având în vedere că în expunerea de motive a proiectului legislativ propus de Guvern pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară se stipulează că ordinul ministrului Justiţiei stabileşte expres „datele şi localităţile” unde vor funcţiona tribunalele specializate.

”În urma modificării Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, care presupune înfiinţarea tribunalelor specializate, consider oportun să se organizeze tribunale specializate pentru minori în toate județele țării, deoarece cauzele în care sunt implicaţi minorii sunt tot mai numeroase. De aceea, consider că este nevoie de judecători specializaţi pe problematica drepturilor copilului, absolut necesară în analizarea şi înţelegerea cazuisticii pe care o instrumentează şi mai ales în anticiparea impactului deciziilor luate asupra evoluţiei ulterioare a copilului”, a declarat Tamara Ciofu.

Alte soluții identificate de deputatul PSD se referă la consilierea specializată pentru tinerii care se eliberează din detenție în vederea integrării socio-economice a acestora, monitorizare stării de sănătate a tinerilor deținuți, efectuarea de testări pentru boli metabolice, genetice și controale psihiatrice, sprijinirea programelor de economie socială în penitenciare, extinderea programelor de muncă în folosul comunității în vederea reducerii cheltuielilor bugetare și promovarea parteneriatului public-privat prin instituirea de reduceri fiscale pentru firmele care angajează foști deținuți.

Sursa: comunicat presa

2 thoughts on “Deputatul Ciofu vrea tribunale specializate pentru minori în toate județele țării

  1. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    Felicitari d na Ciofu, nu sunteti ca Federovici sa restrictionati pe site urile de stiri comentariile . Inca o data felicitari.Da ti dovada de sinceritate si curaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *