Om de afaceri, condamnat pentru evaziune fiscală

grefieri Tribunalul BotosaniUn om de afaceri din Botoşani a fost condamnat de Tribunalul Botoşani la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Patroana de la firma Crisandi, Dorina Dumitraş, a primit un termen de încercare de cinci ani.

Ea va trebui să achite statului şi o sumă de peste 500.000 de lei.

Tribunalul “obligă inculpata, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. “C.” S.R.L. Botoşani, să plătească Statului Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, care s-a subrogat prin efectul legii în drepturile şi obligaţiile Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene Botoşani, suma de 514.918 lei (RON), reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat, din care 232.304 lei impozit pe profit şi 282.614 lei taxa pe valoare adăugată, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi”.

De asemenea, instanţa dispune confiscarea specială a sumei de 104.060,44 lei.

În perioada decembrie 2009- decembrie 2010, Dorina Dumitraş, în calitate de administrator la societea Crisandi Botoşani, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului, în sumă totală de 514.918 lei, prin neînregistrarea veniturilor realizate din tranzacţii comerciale în valoare de 1.733.952,44 lei (aferente unui număr de 71 facturi fiscale), derulate cu firma Victor Construct Botoşani.

Potrivit rechizitorului, societatea Crisandi a efectuat tranzacţii în numerar mai mari decât limita de raportare, iar Dorina Dumitraş a ridicat în decembrie 2010, în numerar, suma de 104.060,44 lei, fără nici o justificare legală, sumă ce fusese încasată de la firma Victor Construct.

În acest mod, ea a disimulat adevărata provenienţă a sumelor încasate în conturile bancare ale societăţii pe care o administra, precum şi reala destinaţie a sumelor retrase în numerar din conturile respective. Prejudiciul cauzat prin faptele comise este în sumă de 514.918 lei, din care suma de 232.304 lei reprezintă impozit pe profit şi suma de 282.614 lei reprezintă TVA de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com