Primărie obligată să restituie 2,9 milioane de lei obţinuţi într-un proiect european

bani multiCentrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) Nord Est Iaşi a obligat o primărie din judeţul Botoşani să restituie cofinanţarea unui proiect reprezentând modernizarea unui drum comunal. Suma este una uriaşă, 2,92 milioane de lei, echivalentul bugetului comunei pe un an, iar unitatea administrativ teritorială încearcă să scape de suma imputată cu ajutorul judecătorilor.

Proiectul cu probleme a început în anul 2004, prin programul SAPARD, şi prevedea modernizarea unui drum comunal pe o lungime de 11,5 kilometri în comuna Călăraşi. Suma de 2,92 milioane de lei reprezenta finanţarea nerambursabilă, fiind acordată în patru tranşe de către organismele de gestionare a fondurilor europene. Reprezentanţii CRPDRP susţin că la finalizarea proiectului, s-a făcut un control pe teren şi s-a constat că investiţia este în stare proastă de funcţionare pe aproximativ 90% din suprafaţa drumului.

” Procesul verbal încheiat, la momentul efectuării controlului ex-post pe teren, a fost însuşit de beneficiar (n.r Primăria Călăraşi) fără obiecţiuni. Ulterior s-a demarat procedura de monitorizare privind remedierea deficienţelor constate asupra investiţiei”, se arată într-un comunicat oficial al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

primar Calarasi, Elena VrajotisPrimăria nu a remediat deficienţele constate, iar organismul de control a demarat procedurile de recuperare a întregii sume, executarea Primăriei a fost începută în anul 2011.

Conducerea Primăriei a contestat în instanţă măsura executării, procesul fiind pe rolul Judecătoriei Botoşani.

Contactat, viceprimarul, Costea Pavel susţine că nu ştie nimic despre problemele acestui proiect, în condiţiile în care s-au întîmplat înainte de venirea sa la Primărie. Declaraţiile au făcute în condiţiile în care acesta a semnat, alături de primarul Elena Vrajotis, acţiunea în instanţă.

Elena Vrajotis nu a putut fi contactată.

One thought on “Primărie obligată să restituie 2,9 milioane de lei obţinuţi într-un proiect european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *