Firma primarului Portariuc, implicată într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de 220.000 de euro

sediu ParchetUna dintre firmele la care este acţionar Ovidiu Portariuc este implicată într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de peste 220.000 de euro.

Dosarul cuprinde un rechizitoriu de aproape 800 de pagini în care sunt prezentate faptele a 11 inculpaţi. Ancheta îi priveşte pe fostul director economic al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani şi doi angajaţi ai instituţie precum şi opt reprezentanţi ai unor firme, printre care şi Portas SRL la care primarul deţine 14,9% de acţiuni alături de restul membrilor familiei sale şi firma Pagera Impex SRL administrată de mătuşa primarului, Doina Portariuc.

Potrivit procurorilor DNA, angajaţii Prachetului Tribunalului Botoşani, respectiv Dorina Avătavului, Lucian Şovan şi Ilie Tatarciuc (n.r decedat)  au decontat fictiv, în perioada 2007- aprilie 2009, 393 de facturi emise de şase societăţi pe lângă cele menţionate, respectiv Cordun SRL, Elvicom SRL, Comandi SRL, Clio GV SRL, Oti Impex SRL și Oti Computer SRL.

În cadrul rechizitoriului se arată că cei trei angajaţi decontau facturile la instituţie însă bunurile nu erau livrate niciodată. Mai mult decât atât, bunurile trecute pe facturi erau cu folosinţă imediată, spre exemplu materiale de curaţenie ce nu rămâneau teoretic în stoc timp îndelungat, astfel fiind mai greu de indetificat excrocheria.

Banii erau împărţiţi între cei trei angajaţi ai Parchetului şi reprezentanţii firmelor, într-un procent de 60-40%.

Ovidiu Portariuc cu sotia si cu sora saÎn cazul societăţii Portas SRL, deţină de familia primarului Ovidiu Portariuc, inculpată în dosar este o gestionară, Silvia Scripcă, care era desemnată şi şefă de magazin, firma fiind citată în dosar ca parte responsabilă civilmente. Angajata a emis 10 facturi în valoare de 26.726 de lei, 40% din această sumă fiind partea ei.

Audiată, gestionara nu a recunoscut nimic din acuzaţiile aduse menţionând că nici familia Portariuc nu a ştiut.

Pe de altă parte, un alt inculpat, Lucian Şovan, angajat ca şi consilier la Parchet, a precizat că a avut o asemenea înţelegere cu gestionara şi, mai mult decât atât, managerul economic al Parchetului făcea cumpărături, fără să plătească, în nume personal, de la materiale de curăţenie până la lenjerii de pat din magazinul Portas.

În privinţa mătuşii primarului, aceasta a emis 63 de facturi în valoare de 148.401 de lei, bani din care şi-ar fi reţinut un procent de 40%. În lunile aprilie-mai 2009, a acceptat stornarea a două facturi, în cuantum de 5.278 de lei, descoperite în urma unui audit, însă procurorii DNA susţin că de fapt operaţiunea a fost doar ca să acopere restul facturilor fictive.

Anchetatorii au instituit sechestru pe un apartament deţinut de Doina Portariuc, cu o valoare impozabilă de 134.191 de lei. La audieri mătuşa primarului nu a recunoscut nimic, menţionând că ea venea rar pe la magazinul de produse industriale pe care îl deţine, fiind bolnavă.

Inculpata a spus că la un moment dat Lucian Şovan i-a propus să mărească preţurile în facturi cu 20-25%, însă nu a acceptat.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Botoşani, la începutul acestei luni având primul termen de judecată.

 

 

One thought on “Firma primarului Portariuc, implicată într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de 220.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *