Ministerul Mediului lucrează pe dos în problema spaţiilor verzi din localităţi

rovana plumb prefecturaAutorităţile centrale lucrează invers în problema spaţiilor verzi în cazul localităţilor din mediul rural. În cursul anului trecut, jumătate din primăriile din judeţ au fost amendate de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu pentru că nu îndeplineau normele privind spaţiul de verde, amenzile aplicate fiind în cuantum de 1000 de lei, în majoritatea cazurilor, însă au fost şi situaţii în care s-au aplicat 10.000 de lei, cuantumul maxim prevăzut de lege.

După ce au amendat primăriile, autorităţile centrale caută o soluţie. Ministrul Mediului, Rovana Plumb a precizat că se efectuează un studiu pentru a vedea problemele primării, deşi prin acţiunile Comisariatului Judeţean de Mediu deja se cunosc pentru că s-au făcut controale.

În încercarea de a scăpa de amenzi, unităţile administrativ teritoriale ce au în proprietate, în extravilan, sute de hectare de păşune, au cheltuit bani pentru parcuri şi au aplicat diferite rovana plumb2artificii, pentru a  se apropia de standardele impuse de lege, printre aceste şi includerea cimitirelor în categoria ” spaţiu verde”.

Toată situaţia a fost provocată de o lege aplicată prost, în baza unei norme europene. Astfel prevederile UE, referitoare la suprafaţa minimă de spaţiu verde, de 26 metri pătraţi pe ca de locuitor,  face referire doar la mediul urban.

” Facem acum un studiu să vedem care este situaţia spaţiului verde în localităţi, fie că vorbim de mediul urban sau rural, în aşa fel încât să extindem această reţea a spaţiului verde şi să identificăm priorităţile. Nu putem să lucrăm din birou ci trebuie mers pe teren să indentificăm clar şi exact”, a declarat Rovana Plumb, fără a specifica dacă se va rezolva problema legislaţiei.

 

 

 

One thought on “Ministerul Mediului lucrează pe dos în problema spaţiilor verzi din localităţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *