Dupa ce Ministerul Economiei si Finantelor a inceput sa achite ratele pentru creditele accesate de Termica si garantate de guvern, finantistii vor efectua in aceasta luna un control la societatea botosaneana cu privire la resursele financiare.
Potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), ratele trebuiau achitate din 2006, insa societatea nu a respectat termenele de plata. Pana acum Ministerul Finantelor a achitat sase rate in valoare de 114 miliarde de lei vechi, iar aceasta suma a fost stabilita ca obligatie a fimei. Acum, potrivit finantistilor, datoriile totale ale firmei au ajuns la 191 miliarde de lei incluzand ratele platite de minister si 31 de miliarde de lei vechi accesorii calculate la obligatiile fiscale.
Dan Nechifor, director al Administratiei Contribuabililor Mijlocii, a precizat ca, la sfarsitul anului trecut, au venit doua adrese de la minister in care se solicita efectuarea unui control la societate pentru identificarea resurselor financiare in vederea achitariilor obligatiilor. "Daca, in urma controlului, nu va fi gasita o solutie, probabil ca se va trece la valorificarea bunurilor sechestrate. Pana acum din cele 114 miliarde de lei vechi achitate de minister am reusit sa recuperam doar doua miliarde", a declarat Dan Nechifor. Acesta a adaugat ca societatea nu a respectat graficul de esalonare nici macar in aceasta perioada, cand incasarile sunt mai ridicate.
Creditele au fost accesate de Termica in perioada 2003-2004 si au fost in valoare de 300 miliarde de lei vechi. Scopul acestora a fost achizitionarea de combustibil. In aceasta situatie au fost alte 20 de societati de profil din tara.A?
Conducerea firmei sustine s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca pretul solicitat pentru o gigacalorie nu a fost aprobat de stat, iar acum Termica produce si distribuie agent termic la un pret cu 30% mai mic. "Statul nu aproba un pret corect si nu avem cum sa platim. In pretul solicitat am inclus si aceste rate", a declarat Ioan Diaconu, directorul Termica. Acesta a adaugat ca o alta cauza este ca, pana in 2003, statul a fost restant la subventii, iar efectele se resimt si acum. In cazul in care finantistii gasesc o solutie de finantare, conducerea societatii a precizat ca nu se va impotrivi