Radu Judele: Utilizatorii care vor să mențină contractul individual de furnizare a apei trebuie să-și monteze aparate de măsură a consumului

Judele raduRadu Judele, administrator al judeţului Botoşani şi reprezentantul acționarului majoritar în Adunarea Generală a Acționarilor al societăţii Nova Apa Serv vine cu precizări suplimentare cu privire la contractele pe care doreşte să le încheie operatorul de apă. Potrivit acestuia, consumatorii vor încheia contracte de furnizare a apei după cum urmează:   prin asociațiile de proprietari, utilizatorii casnici colectivi, cei care locuiesc la bloc, acolo unde acestea există;   cu un reprezentant al locatarilor, pentru cei care locuiesc la bloc, acolo unde nu există asociații de proprietari;    utilizatorii casnici individuali, cei care locuiesc la case, direct cu operatorul;   agenții economici și instituțiile publice, direct cu operatorul;   pentru imobilele aflate în proprietatea autorităților publice locale, operatorul cu autoritățile publică locală respectivă.

Fiecare utilizator are obligația de a monta pe branșamentul care îl deservește, la limita de proprietate, un aparat de măsură a consumului.

Dacă utilizatorii vor să mențină contractul individual de furnizare, aceștia  trebuie să-și monteze aparate de măsură a consumului pe branșamentul aflat la limita de proprietate și nu în fiecare apartament. Soluția tehnică constă în fixarea mai multor coloane pentru furnizarea apei, care ar urma să fie amplasate pe casa scării, la care locatarii se vor racorda individual pe cheltuiala proprie.

Clienții se vor bucura în acest fel de independență și vor plăti exact cât consumă, consum determinat de fiecare aparat de măsură în parte.

Soluția secundară constă în încheierea unui contract colectiv de furnizare între operator și asociațiile de proprietari în care pot fi prevăzute convenții de repartizare și facturare individuală a consumului de apă înregistrat la branșamentul condominiului, repartizare făcută în urma citirii periodice al repartitoarelor de costuri din apartamente. Citirea se face de reprezentantul asociației de proprietari.

Menționez faptul că Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare(ANRSC) a emis un ordin în acest sens și se va trece la dispunerea de măsuri coercitive, în primă etapă se vor aplica amenzi conform ordinului.  Dacă cele precizate nu sunt duse la îndeplinire se va ajunge la sistarea furnizării apei brute de către Administrația Națională Apele Române.

 

În continuare prezint actele normative ce obligă la măsurile dispuse:

–          Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, art. 3, art.28 și art.31;

–          Legea nr.230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, art.28;

–          Contractul unic de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare prin concesiune-județul Botoșani, art.16: “utilizatorii vor fi facturați pe baza înregistrărilor contoarelor de branșament”.

Sursa: comunicat presa

One thought on “Radu Judele: Utilizatorii care vor să mențină contractul individual de furnizare a apei trebuie să-și monteze aparate de măsură a consumului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *