Destine învinse de copii ai statului

studenti din centrul de plasamentÎn timp ce unii dintre copiii din centrele de plasament ajung să comită diverse infracţiuni sau să fie oameni ai străzii, patru tineri încearcă să demonstreze că viitorul ţi-l faci singur.

Sandu Vişan a ajuns într-un centru de plasament la opt ani şi a rămas acolo până la 16 ani. Atunci a avut loc o selecţie, iar copiii cu rezultate bune la învăţătură şi fără probleme disciplinare au fost mutaţi în apartamente sociale. Acest lucru i-a permis tânărului, care acum are 25 de ani, să poată învăţa în linişte şi să fie admis la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, pe care a şi terminat-o. Acum este în anul întâi la master în Sisteme Inginereşti de Tehnici Moderne.

Iulian Alexandru Huzum, de 20 de ani, a fost dat în plasament de la două luni, iar de la opt ani a fost în grija unei familii care a ţinut foarte mult la el. La 15 ani a fost nevoit să revină în Centrul „Elena Doamna” pentru a urma un liceu cu profil matematică-informatică. Visul său este să termine Facultatea de Construcţii şi să devină proiectant, pentru că este pasionat de desen tehnic.

Mariana Cuciurcă de 21 ani a ajuns într-un centru de plasament la doi ani, după ce i-a murit mama. După şase ani acolo, a trecut prin casele a trei familii, pentru ca mai apoi să ajungă din nou în centrul de plasament. Anul trecut tânăra a fost admisă la Facultatea de Psihologie de la Iaşi, însă, în dorinţa de a-şi urma visul, anul acesta a renunţat şi s-a înscris la Facultatea de Arte Plastice şi Design, unde a fost şi admisă. Acum speră să devină profesor de desen şi un nume cunoscut în domeniul artei.

Vasilea Nedea de 19 ani este în centrul de plasament de la doi ani. După ce a picat bac-ul în vară, s-a ambiţionat şi s-a apucat de învăţat serios şi, cu ajutorul unui sponsor, a făcut câteva ore de pregătire la matematică, iar la sesiunea din toamnă a promovat. A intrat la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor. „Mi-a fost destul de greu să învăţ, din cauza gălăgiei făcute de ceilalţi copii. De multe ori mergeam noaptea în sala de mese şi învăţam când ceilalţi dormeau. Dar dacă vrei, poţi!”, a spus tânărul.

Anca Pâslaru, reprezentantul Asociaţiei „Vera Myller” din Botoşani, a fost impresionată de poveştile de viaţă ale celor patru tineri şi acum face tot posibilul să-i ajute. Asociaţia poate fi contactată la e-mail [email protected] sau telefon 0745.143.939

 

Sursa: Monitorul de Botoşani

One thought on “Destine învinse de copii ai statului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *