Învăţătorii şi educatorii fără facultate aşteaptă să fie echivalaţi profesori

Liviu Axinte
Liviu Axinte, liderul LSI

Învăţătorii şi educatorii fără studii superioare, care au solicitat trecerea la statutul de profesor, nu beneficiază nici la această dată de măriri salariale. Şi asta pentru că acţiunea de echivalare a fost sistată de Ministerul Educaţiei din motive necunoscute. Reprezentanţii  Ligii Sindicatelor din Învăţământ au trimis o adresă Ministerului Educaţiei prin care solicită lămuriri cu privire la acest aspect.

Echivalarea prevăzută de lege, cea cu învăţătorii şi educatorii care să fie echivalaţi profesori pentru învăţământ primar în baza competenţelor formale şi non-formale dobândite prin diverse programe a fost blocată. Lucrurile sunt sistate la minister. Am făcut o adresă dacă se mai face această echivalare sau nu. A fost o listă trimisă către minister şi s-a blocat acolo. După părerea mea, refuză să emită acte de eliberare din considerente financiare. Odată echivalaţi ca profesori, se pune problema ca aceştia să fie plătiţi ca profesori, ori un învăţător sau educator cu studii medii nu ia salariul unui profesor cu acelaşi grad didactic. Ia un salariu mai mic„, a menţionat Liviu Axinte, liderul LSI.

Metodologia privind recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale dobândite de cadrele didactice face referire la învăţătorii, educatoarele, institutorii şi chiar maiştrii sau antrenorii care nu au studii superioare, dar care au au rezultate deosebite în munca la catedră. Ei trebuiau să fie numiţi profesori pentru învăţământ pre-primar, profesori pentru învăţământul primar, de instruire practică sau profesori antrenori.

 

4 thoughts on “Învăţătorii şi educatorii fără facultate aşteaptă să fie echivalaţi profesori

  1. Să aștepte mult și bine deoarece nu sunt în stare să frecventeze o facultate de prestigiu. Cum să fii profesor doar cu studii medii sau liceale? Sunt bolnavi psihic care vor merite necuvenite, doar pe timpul bolșevicilor îi avansa fără studii corespunzătoare. Cum sunt urmașii acestor clanuri de derbedei care au terorizat copii, sindicatul dacă s-ar rupe de trecut n-ar trebui să-i bage în seamă.

  2. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    Dascălii de odinioară,care făceau Liceul pedagogic sunt ca valoare net superiori acestor epigoni din învăţământul primar,care vezi doamne,au facultate!Înainte vreme,exista selecţie pentru accederea în nobila meserie de învăţător,spre deosebire de vremurile actuale în care diplomele se cumpără,iar posesorii sunt de fapt nişte non-valori!

  3. O multime de absolventi ai liceului pedagogic au facut la Spiru Haret la x si o si acum sunt profesori( ba chiar si gradele li s-au echivalat) egali cu cei care au dat examene de admitere si au muncit cu adevarat pt. a fi profesori.
    Este corect?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *