Experienţă de voluntar adunată într-o carte lansată la Botoşani

22Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu a găzduit, la Mediatecă, un eveniment cultural deosebit care a avut-o ca protagonistă pe Iunia Paşca, o tânără de 28 de ani, care a vizitat până acum nu mai puţin de 40 de ţări şi asta graţie activităţilor de voluntariat în care s-a implicat.

Experienţa acumulată în India, America Sud, Europa, toate continentele lumii, este cuprinsă într-o carte care se numeşte „Prin lume. Spre mine – Un jurnal al devenirii” lansată marţi seară şi la Botoşani după ce autoarea a ajuns cu această carte la Timişoara, oraşul ei natal, Sibiu, Bucureşti, Oradea şi Cluj.

La Botoşani, lansarea cărţii s-a petrecut datorită sprijinului oferit de Angelca Straticiuc, cea care a pus şi bazele evenimentului. Ea a declarat în cadrul evenimentului că a cunoscut-o pe Iunia datorită reţelei de socializare Facebook şi că o leagă de ea doar pasiunea pentru călătorii şi faptul că e din Timişoara.

„Am cunoscut-o pe Iunia, tot astăzi, la ora 2.00, a fost prima întâlnire, dar de la ora 2.00, de când ne-am întîlnit şi până acum, am senzaţia că ne ştim de o viaţă deşi e o diferenţă de vârstă între noi, ne despart multe lucruri, ne apropie foarte multe lucruri, aproape c-o simt ca pe o soră a mea, poate şi pentru că e din Timişoara şi eu sunt din Timişoara. Am descoperit-o pe Iunia 1de pe Facebook, am discutat puţin, am citit cartea. E o carte deosebită, o carte pe care eu o consider extraordinar de sinceră, care, vă mărturisesc, m-a transformat şi pe mine în foarte multe lucruri, m-a pus pe gînduri. E oc arte a descoperirii de sine, e o carte care poate fi citită şi care o carte de aventuri deşi nu este o carte de aventuri, Poate fi citită şi ca o carte de călătorii deşi nu este o carte de călătorii”, a spus Angelica Straticiuc, organizatorul evenimentului.

Autoarea a povestit publicului format din foarte mulţi tineri, în majoritate voluntari, cum a pornit toată povestea călătoriilor sale. Şi totul a început de la faptul că şi-a dorit să depăşească bariera unor situaţii cu care sunt obişnuiţi românii să le urmeze: şcoală, facultate, serviciu, familie, copii etc.

Iunia Paşca şi-a dorit odată ce a intrat pe băncile Facultăţii de Ştiinţe Economice, unde a ajuns tocmai pentru că, la vârsta absolvirii liceului, nu avea o orientare foarte clară,  să facă altceva, să fie diferită de ceilalţi colegi, studenţi ca şi ea la aceeaşi facultate, şi aşa a început pentru ea aventura activităţilor de voluntariat.

„Am simţit nevoia să fac ceva diferit şi am început să fac voluntariat şi făcândul, am călătorit cu diferite proiecte finanţate în special de aceste fonduri europene de care încă mai puteţi beneficia. Tot ce se găseşte în cartea aceasta şi viaţa mea a venit datorită voluntariatului pe care l-am făcut”, spune Iunia.

Autoarea cărţii lansată, marţi, la Botoşani a mai spus că atunci când a aşternut rândurile pe hârtie, ideea a fost ca această carte să fie adresată adolescenţilor, doar că ulterior a remarcat că este foarte bine primită şi de celelalte categorii de vârstă.

„Iniţial, câmnd am scris cartea, îi aveam în gând pe adolescenţi şi ce m-a surprins fantastic după ce am scris-o şi am publicat-o, a fost faptul că majoritatea feedbackului care venea, era de vârsta părinţilor şi a bunicilor mei”, a mai spus Iunia Paşca.

La eveniment a participat şi grupul Prolog format din Lorena Palade şi Bogdan Filipovici, care a interpretat două piese, care au impresionat-o foarte mult pe autoare. Aceasta le-a spus că locul lor e la „Românii au talent”, iar Lorena, solista grupului, le-a recomandat celor prezenţi să urmărească această emisiune că e posibil să apară chiar în următorul sezon.

One thought on “Experienţă de voluntar adunată într-o carte lansată la Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *