Ipoteştiul a găzduit a doua zi a „Serilor Melancolice”

34. ovidiu mihailescu
Ovidiu Mihăilescu

Cea de-a doua seară a Festivalului Seri Melancolice Eminesciene s-a desfăşurat la Ipoteşti şi s-a încheiat cu recitalul cantautorului Ovidiu Mihăilescu, care şi-a lansat cu această ocazie şi cartea „Cântece de trecut puntea”.

Seara de concurs a aparţinut Secţiunii de Grupuri, în cadrul căreia au concurat 11 formaţii,  4 dintre cele înscrise retrăgându-se din concurs. Evenimentul, aflat la cea de-a 4-a ediţie, a fost organizat de Asociaţia Organizatorilor de Evenimente şi Asociaţia Arlechin, graţie proiectelor finanţate de Primăria Botoşani şi Consiliul Judeţean Botoşani.

Ca şi în prima seară, în debutul manifestării, organizatorii au dorit să mulţumească pentru sprijinul adus ediţiei din acest an atît foştilor edili, Cătălin Flutur şi Cătălin Alexa cu care au început acest eveniment, cât şi actualilor aleşi, Florin Ţurcanu şi Ovidiu Portariuc, care l-au continuat.

În concursul de sâmbătă s-a cântat pe  versuri de Eminescu, majoritatea grupurilor alegând varianta compoziţiilor proprii. „Adio”, „Cu mine zilele ţiadaugi”, „Romanță”, „Mortua est”, ” Dacă iubeşti fără să speri”, „De-aş avea” au fost câteva din poeziile cântate în concursul celei de-a doua seri.

Interesant a fost o adaptare corală după poezia „Floare albasră” interpretată de grupul Prologue cu solistele Mara Bucşinescu şi Lorena Palade, ambele eleve la Liceul de Artă Ştefan Luchian din Botoşani, cea din urmă participantă şi în concursul Individual. Adaptarea corală a poeziei a fost făcută de profesorul Viorel Spătărelu.

Concurenţii au fost din Botoşani, Siret şi Iaşi. Din Iaşi a participat şi grupul Ceainic din care face parte şi Ramona Cojocaru, sora Danielei Cojocaru din Iaşi, câştigătoarea trofeului la Festivalul Mamaia în anul 2010.

Preşedintele juriului Mihai Cosmin Popescu a afirmat că prima seară a fost cea mai bună dintre toate ediţiile festivalului de pînă acum. „La solişti a fost cea mai bună ediţie şi e mare lucru că apar mereu copii noi. Talentele se văd deja şi se vor vedea mai mult în anii următori”, a spus Mihai Cosmin Popescu, realizatorul emisiunii „Omul cu chitara” de la Radio România Actualităţi, care s-a arătat puțin dezamăgit pentru faptul că în seara de 21 septembrie, când ar fi fost ziua lui Vali Sterian, niciun concurent nu a ales să cânte în concurs o piesă din repertoriul acestuia.

Seara a doua a festivalului s-a încheiat cu recitalul lui Ovidiu Mihăilescu care a purtat un savuros dialog cu publicul datorita pieselor pline de umor și ironie din repertoriul său. Piesa „La cules de căpşuni” a făcut senzaţie printre spectatorii prezenţi în sală, majoritatea din ei concurenţi în festival. Chiar unul dintre ei, Marius Surdu, a fost chemat de solist pentru a cânta împreună cu el cunoscuta lui piesă „Cowboiul Nelu”.

Cantautorul care şi-a început recitalul cu cîteva versuri recitate de Ioan Mateiciuc, a ţinut să aducă pe scena festivalului şi un tribut poetului Mihai Eminescu prin piesa „Magelan”. Cu această ocazie, artistul şi-a manifestat admiraţia profundă pemntru versul eminescian, recomandându-le celor din public, în majoritate tineri, să citească Eminescu şi dincolo de manualul şcolar. „Am un mare respect pentru Mihai Eminescu, pentru că e voievodul limbii române, cred eu. Nu rămâneţi la Eminescu din manual, e doar un timbru acolo şi Eminescu e o adevărată scrisoare… Cred că poeziile lui Eminescu sunt biblia noastră a românilor”, a spus Ovidiu Mihăilescu.

Duminică seară, la Hotel Maria din Botoşani, se va desfăşura Gala Laureaţilor, concurenţii urmând să afle cine va fi câştigătorul celei de-a 4-a ediţie. În recital este aşteptată cantautoarea Magda Puskas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *