Preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară din Botoşani cere ministrului Sănătăţii majorarea salariilor şi modificarea statutului spitalelor

intalnire sindicate ministrul sanatatiiPresedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară din Botosani, Daniel Bulboacă, a ridicat joi, la Iaşi, în faţa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, mai multe probleme cu care se confruntă sistemul sanitar. Potrivit acestuia, principala problemă o constituie nivelul de salarizare, care este unul deosebit de scăzut comparativ cu ceea ce trebuie acordat salariaților şi a cerut ministrului urgența unor creșteri salariale în sănătate.  El spune că Legea de salarizare în funcție de performanță, în forma propusă de noi, include această posibilitate sub forma salariilor minime din sănătate.

Bulboacă a ridicat şi problema deficitului de personal în sectorul sanitar public care, spune el, constituie o altă problemă gravă.

În 5 ani unitățile sanitare publice au pierdut cca. 30.000 de salariați, din care 23.000 sunt asistenți medicali (cca. 20%, raportat la anul 2007). Acest deficit sever de personal medical creează în unele spitale iluzia că există prea mult personal  nemedical. Nu personalul nemedical este excedentar, ci personalul medical este deficitar. Situația conduce la câteva efecte dramatice asupra salariaților, cum ar fi: desfășurarea de ore suplimentare în mod regulat fără ca acestea să fie măcar normate (graficele de activitate indică deseori peste 240 de ore/lună în timp ce pontajele înregistrează doar 168 de ore/lună), rezultând epuizarea la locul de muncă”, a menţionat liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară din Botosani .

Acesta a menţionat că este necesară stabilirea de urgență a pachetului de bază și a standardelor de tratament la care au dreptul pacienții, stabilirea unui sistem funcțional de despăgubiri în caz de prejudiciu, ca prime măsuri de întâmpinare.

Sindicaliştiii din sănătate a au cerut ministrului Nicolaescu să schimbe filosofia Legii malpraxisului  mutând fundamentarea ei de pe principiul neglijenței pe cel al despăgubirii în caz de prejudiciu.

Altfel spus, vă rugăm să nu promovați o lege a malpraxisului, ce are ca principală preocupare identificarea vinovăției salariaților, chiar și acolo unde este vina sistemului, ci o lege a despăgubirii pacienților în caz de prejudiciu. În felul acesta toate părțile vor avea de câștigat: pacienții, care vor fi despăgubiți în funcție de prejudiciu, salariații, care nu se vor vedea vânați de pacienți și împinși să adopte medicina defensivă, și sistemul sanitar în ansamblul său, care nu va transforma problema erorilor medicale într-o sursă de îmbogățire pentru societățile de asigurări și pentru avocați”, a spus în discursul său Bulboacă.

Sindicaliştii au mai cerut modificarea statutului spitalelor, în sensul scoaterii lor din categoria unităților bugetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *