Prefectul cere agenţilor economici botoşăneni să ieftinească pâinea

costica macaleti
costica macaleti

Prefectul Costică Macaleţi face un apel către comercianţii şi producătorii de panificaţie din judeţ invitându-i să se alinieze la restul ţării şi să ieftinească pâinea. Aceasta pentru că o serie de verificări făcute de comisarii de la Garda Financiară arată că reducerea TVA la pâine nu se regăseşte decât parţial pe tarabele botoşănene.

Datele au fost făcute publice de către ministrul agriculturii şi arată că judeţul Botoşani se clasează pe locul 29 dintr-un total de 36 de judeţe verificate. În timp ce în Bihor sau Caraş Severin reducerea de preţ se resimte la peste 90% din produsele de pe piaţă, în alte 28 de judeţe s-a ieftinit pâinea în mai mare proporţie decât la Botoşani. Inclusiv în judeţele Moldovei precum Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Suceava ieftinirea s-a făcut la peste 70% dintre sortimentele de pâine. În Botoşani reducerea de preţ s-a produs doar la cca 45% dintre produse.

„Fiecare agent economic îşi face propria strategie tarifară şi respect acest lucru. Însă doresc să amintesc botoşănenilor din industria panificaţiei că unul dintre motivele pentru care s-a luat măsura reducerii de TVA la pâine a fost creşterea puterii de cumpărare a populaţiei. Îi rog, aşadar, pe brutarii din Botoşani să ţină cont şi de această motivaţie şi nu doar de maximizarea profitului propriu.”, a declarat prefectul Costică Macaleţi.

Verificările făcute de Garda Financiară la nivelul ţării au vizat 304 operatori economici care comercializează sau produc pâine, avându-se în vedere aproape 800 de sortimente. Analiza a cuprins atât unităţi mari de desfacere, de genul hipermarketurilor şi supermarketurilor, cât şi unităţi mici, magazine de panificaţie, buticuri de colţ de stradă. Media naţională arată că la 82% din sortimentele de pâine verificate la comercianţi s-au identificat scăderi ale preţului pâinii, ca şi în cazul a 71% din sortimentele de pâine vândute de producători.

Sursa: comunicat Instituţia Prefectului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *