Revoluţie în construcţii! O firmă necunoscută până acum câştigă toate licitaţiile

wc cotusca
wc cotusca

Lumea construcţiilor din judeţul Botoşani este revoluţionată de o firmă cvasi-necunoscută înfiinţată în 2008.

Societăţi ca Victor Construct, Condacia, Aquaterm, Elsaco sunt „eclipsate” de antreprenorul care, în ciuda experienţei reduse, câştigă licitaţie după licitaţie. Fie lucrări de construcţii civile sau industrie, fie construcţii de drumuri sau reţele de apă, toate par să înceapă şi să se termine cu Cornell′s Floor SRL.

Este o firmă din Roma care atrage atenţia nu doar prin faptul că ia majoritatea licitaţiilor din judeţ, ci şi prin modul în care câştigă.

Societatea cu sediul în comuna Roma adjudecă lucrările cu preţul cel mai mare dintre ofertele făcute, deşi criteriul de atribuire ar trebui să fie preţul cel mai mic.

Ceilalţi competitori ajung să fie „eliminaţi” din licitaţii pe criterii tehnice, iar Cornell′s Floor reuşeşte să rămână singura în cursa pentru adjudecarea lucrărilor.

Eu speculez orice greşeală a firmelor concurente”, explică administratorul firmei.

Această firmă execută vestitul WC de peste 420.000 de lei din comuna Coţuşca, în condiţiile în care au existat încă două oferte la aproape jumătate din această valoare.

De asemenea, societatea a mai câştigat un contract în comună, pentru executarea lucrărilor de reabilitare a căminului cultural în valoare de 1,3 milioane de lei fără TVA, sumă aflată puţin sub cea estimată, de 1,4 milioane de lei şi în condiţiile în care au mai existat alţi patru ofertanţi. Lucările au fost subcontractate la societatea General Top Com, controlată de deputatul PNL Costel Şoptică.

Reabilitare camin cultural Cotusca
Reabilitare camin cultural Cotusca

În comuna Ştiubieni, aceeaşi societate a câştigat în 2010 un contract de pietruire a drumurilor comunale, însă nu a executat lucrările, ele fiind efectuate tot de angajaţii Primăriei. Acest aspect a fost relevat şi de un raport al Camerei de Conturi ce a imputat Primăriei lucrările executate.

Societatea Cornell′s Floor SRL a fost înfiinţată în 2008, în localitatea Roma, de către fraţii Marcel şi Mihai Bârsan,  primul este şi administrator al societăţii, al doilea fiind doar acţionar în proporţie de 50%, el fiind stabilit în SUA.

Firma are ca principal obiect de activitate lucrări de construcţii, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de 18,9 milioane de lei obţinând un profit de 474322 lei cu un număr mediu de 92 de salariaţi. Cresterea cifrei de afaceri este semnificativa in 2012 fata de 2011, in conditiile in care puterea politica s-a schimbat. In 2011, firma lui Barsan a avut o cifra de afaceri de doar 8,3 milioane de lei, iar in 2010  nici nu are bilant contabil facut public pe site-ul Finantelor Publice.

Primăria Durneşti a scos la licitaţie începând cu luna aprilie mai multe lucrări de canalizare şi alimentare cu apă în satele Cucuteni, Broşteni şi Băbiceni, lucrările fiind evaluate la 12,3 milioane de lei. La licitaţii s-au prezentat societăţi cu renume precum Elsaco, Aquaterm sau Victor Construct, însă cele mai mari oferte ca şi preţ le-a avut tot societatea din comuna Roma. Ofertele au fost deschise, fiind declarate un câştigător, însă deciziile a fost contestate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Primarul comunei, Vasile Sasu, a refuzat să facă public numele câştigătorilor, menţinând că aşteaptă deciziile CNSC. Surse neoficiale susţin că cel puţin trei proiecte au fost adjudecate de Cornell′s Floor.

Lucrările firmei au un spectru larg, având contracte privind realizarea de parcuri, exemple fiind parcul de la Stăuceni şi Parcul Curcubeului din Municipiu, contracte ce se apropie de un milion de lei primul şi 700000 de lei al doilea. De asemenea a câştigat şi serviciile de tuns iarba în municipiu contra sumei de 161.000 de lei.

masina BMW X5 Verginel Gireada
masina condusa atât de deputatul Verginel Gireadă, cât şi de Marcel Bârsan

Un  aspect ce „leagă” licitaţiile este culoarea politică a primarilor, majoritatea primăriilor menţionate fiind conduse de liberali. Un alt aspect, la organizarea licitaţiilor ţine de caietul de sarcini. Fiind vorba de lucrări de anvergură, majoritatea firmelor au solicitat clarificări privind unele aspecte tehnice ale proiectelor, ceea ce Cornell′s Floor nu a făcut niciodată.

Relaţiile cu mediul politic al administratorului firme sunt indirecte. O parte din lucrări sunt executate de firma care a aparţinut până acum deputatului Costel Şoptică, iar autoturismul BMW X5 nedeclarat în acte de deputatul Verginel Gireadă este condus, câteodată, de Marcel Bârsan.

I-am împrumutat maşina pentru că a lui era în service”, a explicat Gireadă. Pe vremea când era primar al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă a desemnat firma menţionată să execute lucări de 800000 de lei la un stadion în comună.

Administratorul societăţii susţine că toate contractele le câştigă legal şi are în spate doar experinţa subordonaţilor săi în întocmirea proiectelor tehnice care stau la baza ofertelor făcute instituţiilor publice. În privinţa unor lucrări contestate sau imputate de Camera de Conturi, Marcel Bârsan a precizat că este o contestaţie pe rol.

Societatea are legături cu o altă firmă de construcții ce a fost apropiată liberalilor. Administratorul Marcel Bârsan este cumnatul lui Cristea Petraru, fostul administrator al Dany Ema, companie ce a câștigat contracte în guvernarea liberală anterioară.

 

 

11 thoughts on “Revoluţie în construcţii! O firmă necunoscută până acum câştigă toate licitaţiile

  1. Bravo lor bine ca se descurca – dau de lucru la cca 100 de angajati .
    Sucontracteaza tot la Firmele din Botosani lucrarile ( care au angajati tot din botosani ).
    Nu ca late firme care sucontracteaza la firme din exteriorul judetului

    Mult suuces fratilor Barsan

  2. Și tot în comuna Coțușca firma execută lucrări de modernizare a drumului comunal ce face legătura între D.N. 24c și localitatea Cotu-Miculinți. Cam multe megaproiecte în această comună unde primarul și viceprimarul se cam rotesc între ei.

  3. un sir de coincidente care mai de care mai interesante! ca doara nu or fi niscaiva sforarii, aranjamente, etc ca vorbele is scose de lume, lumea rea!

  4. Complimente fratilor Birsan pentru succesul castigat. Cu privire la cunostinte, este normal la nivel inalt ca oamenii sa se mai si cunoasca, domnii Birsan nu pot sa stea inchisi intr-un birou separati de civilizatie din cauza „mancatorilor” care speculeaza si intuiesc orice pentru a defaima, intimida, acuza, parerea mea (a unui cetatean obisnuit din judetul Botosani). Oricum este ceva „normal” ca cei ce coboara sa invidieze pe cei ce urca. Bafta Cornell’s Floor, ati realizat niste lucrari de calitate in judet si nu numai, este normal sa merite toti banii.

  5. Imi pare ca realitatea este alta: existenta unor carente serioase atit in completarea documentatiei de licitatie, inclusiv a caietului de sarcini, cit si lipsa de pregatire profesionala (si juridica) a unor membri ai comisiilor de licitatii. Faptul ca societatea din Roma cistiga licitatiile, desi prezinta pretul cel mai mare nu este o problema. De ce? Pentru ca , in aceste cazuri, se aplica un alt criteriu de evaluare si anume ,, pretul cel mai avantajos din punct de vedere economic”.
    Si daca in ecuatia de calculare a punctajului criteriile tehnice au o pondere foarte mare, atunci este normal ca oferta cu pretul cel mai mare sa cistige.
    Problemele serioase apar atunci cind firma din Roma nu si-a onorat contractele si, ca urmare, ar trebui sa nu mai aiba dreptul de a participa la licitatii, dar si atunci cind toate lucrarile sunt subcontractate.In acest caz, sigur firma din Roma nu are capacitatera organizatorica si tehnica de a-si onora toate contractele. Subcontractarea lucrarilor unor firme apartinind liberalilor si faptul ca majoritatea primarilor sunt liberali ne spune clar ca intre administratorul de la Roma si PNL exista legaturi de ,,cooperare”.

  6. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    intre toate partidele politice si toate firmele de constructii exista cooperare. e normal. hai s aenumeram la cate inceperi de lucrari participa de la psd Federovici si se lauda ca a adus banii. de fapt cui ? constructorului sau primariei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *