Gheorghe Ciubotaru: Am sistat toate investițiile în energie verde. Vezi ce intenţionează să facă!

Gheorghe CiubotaruOmul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, care deţine grupul de firme Electroalfa, susţine că a sistat toate investiţiile în energie verde şi ar putea reclama statul român la forurile europene. Cu un parc de panouri solare finalizat anul trecut la Rediu, în valoare de 14 milioane de euro, compania intenţiona să iniţieze alte proiecte, în zona de Sud a ţării, în valoare de 50 de milioane de euro.

În luna iunie, Guvernul a tăiat o parte din certificatele verzi acordate producătorilor. Astfel, s-a amânat acordarea  unui certificat verde pentru energia eoliană și microhidrocentrale și a două certificate pentru fotovoltaice. Recuperarea acestor certificate se va face din 2017 pentru centrale hidro și solare, respectiv din 2018 pentru eoliene.

În ultimile luni, marii investitori din energie verde au depus plângeri la Comisia Europeană, care a solicitat un punct de vedere Guvernului României.  În cazul în care se constată că plângerea are temei, se va declanșa o investigație oficială.

După această investigație, se poate decide că România trebuie să plătească despăgubiri şi să fie obligată să modifice legea sau se poate decide că OUG este corectă, iar plângerile nu sunt justificate.

S-au blocat toate investiţiile în energie verde în urma ordonanţei de urgenţă a Guvernului. Este normal ca investitorii să reclame la Consiliul Europei. În momentul de faţă nu sunt implicat în acele reclamaţii, însă analizez pentru că sunt câteva acţiuni cu caracter de principiu care sunt analizate, iar dacă acele acţiuni acoperă şi cazurile mele atunci fireşte că mă voi alinia acestei bresle, a declarat Gheorghe Ciubotaru.

Acesta a mai adăugat că investitorii au pierdut şi pierd bani după ce au investit într-un context legislativ care în timpul jocului s-a schimbat.

„Statul român demonstrează încă o dată că nu este predictibil sub nici o formă şi cine investeşte aici face greşeli”, a mai adăugat dezvoltatorul.

În prezent, investitorii susţin că numărul şi valoarea certificatelor verzi abia acoperă creditele pentru parcuri dezvoltate, fără a acoperi şi amortizarea investiţiei.

 

 

 

6 thoughts on “Gheorghe Ciubotaru: Am sistat toate investițiile în energie verde. Vezi ce intenţionează să facă!

  1. Bravo Guvernului!!! Sistati ! De ce sa deveniti si „mai dezvoltatori” pe seama amaritilor de consumatori ?!! Voi va dezvoltati iar noi platim facturi din ce in ce mai mari. Voi lux iar noi saracie din ce in ce mai mare. Sa va ia naiba ! Nu face nimeni o fabrica sau ceva care sa creeze locuri de munca dar la vinat subventii si certificate e buluc …

  2. domnule ciubotaru averea nu se face pe spatele amatratilor baietii destepri fura pentru ei ! BULGARII DE CE AU IESIT IN STRADA SI AU DEMIS GUVERNUL ?DIN CAUZA HOTIILIOR FACUTE DE BAIETII DESTEPTI DIN ENERGIE ! URMEAZA ROMANIA??

  3. …a ,foote vintul” este cel mai convenabil…iei bani de la amariti asa cum ai pus electrocontactul pe butuci….

  4. D-le Ciubotaru, cu toata stima, subventiile acordate energiei „verzi” din Romania era cele mai mari din Europa si era nomal sa fie reduse. Intrarea d-voastra pe aceasta piata a fost o greseala, ar fi fost excelent sa va concentrati pe ce faceati acum ceva ani (productia), domeniu pe care l-ati neglijat in ultima vreme. Sunt de evitat domeniile tip „bula speculativa” care apar si dispar rapid. Pe domeniul energiei verzi d-voastra ati intrat cu intentii bune dar au intrat si mii de alti „investitori” ce au venit doar pentru ca era un domeniu cu castiguri imense in intervale scurte – dar ca orice bula s-a spart. Aceste subventii pentru energie verde sunt platite de fapt de toti si mai ales de catre firme. Practic a fost o noua metoda de a lovi in firmele productive ce consuma mult curent.

    1. Erata: in comentariul anterior am vrut sa spun „erau cele mai mari” si nu „era cele mai mari” (nu a fost dezacord, doar o tasta nu a functionat la apasare 🙂 )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *