Începe tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă

scoala varaŞcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă, ediţia a III-a, îşi închide porţile, pe 30 august, odată cu instruirea ultimei serii de elevi. De pe 2 septembrie începe tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă. Ultimii elevi care se vor întâlni cu pompierii, în cadrul şcolii de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă, provin de la unităţile de învăţământ din Ştefăneşti, Truşeşti, Dângeni, Dobârceni şi Româneşti. Astfel, joi şi vineri, la Centrul de Pregătire şi Informare Preventivă în Domeniul Situaţiilor de Urgenţă Ştefăneşti, aceştia vor fi învăţaţi cum să reacţioneze într-o situaţie de urgenţă, dar şi cum să vină în sprijinul semenilor. Zece dintre participanţi, care vor obţine cele mai mari punctaje în urma evaluării, se vor alătura celorlalţi 40 de elevi selecţionaţi din seriile precedente, pentru a merge în tabără.

 

Aşadar, 50 de elevi botoşăneni vor participa, în perioada 02 – 06 septembrie, la activităţile organizate de către specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în Centrul de agrement “Codrii de Aramă” Agafton, unde vor putea să îşi dezvolte priceperile şi deprinderile pentru a acţiona eficient în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, dar şi să se relaxeze.

În prima zi, elevii vor fi învăţaţi cum să se comporte în cazul în care sunt victimele sau martorii unor incendii şi inundaţii, prin vizionarea unor filme de educare preventivă în domeniul situaţiilor de urgenţă, dar şi participând la jocuri interactive specifice.

Ziua a doua va începe cu exerciţii demonstrative şi activităţi interactive în domeniul prevenirii incendiilor, în scopul formării şi dezvoltării la elevi a unor trăsături moral – volitive, cum ar fi: iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, dârzenia, hotărârea, perseverenţa, cinstea, corectitudinea şi disciplina. Totodată, se urmăreşte dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor pentru viaţă şi mediu generate de situaţiile de urgenţă, precum şi promovarea atitudinilor şi comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor. După-amiază, aceştia vor participa la activităţi de formare a spiritului de solidaritate prin implicarea individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.

În a treia zi sunt planificate prezentări şi concursuri din domeniul protecţiei civile. Pe 5 septembrie, elevii vor învăţa cum să comunice la 112 o situaţie de urgenţă la care ar putea fi martori. La finalul taberei, participanţii vor fi evaluaţi cu ajutorul unui chestionar ce conţine 20 de întrebări din domeniul situaţiilor de urgenţă. Cele mai bune echipaje vor primi cupe, diplome şi medalii.  Elevii vor pleca din tabără pe 6 septembrie, în jurul prânzului, nu înainte de a desfăşura o serie de activităţi recreative.   O parte din costurile taberei vor fi suportate de Consiliul Judeţean Botoşani.

 

Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă “Prezent şi Viitor în Siguranţă” , care se încheie cu tabăra de vară, este organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Societatea Naţională de “Cruce Roşie” -Filiala Botoşani şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Botoşani. Activitatea se adresează elevilor din clasele V – VIII, care învaţă la şcolile din judeţul Botoşani. În fiecare zi de joi din august, între orele 9.00 – 13.00, grupuri de câte 50 de copii au participat la cursurile organizate de pompieri. Aceştia au fost învăţaţi cum să prevină situaţiile de urgenţă, dar şi cum să se comporte pe timpul manifestării acestora. La sfârşitul fiecărei serii, vinerea, elevii au fost evaluaţi cu privire la nivelul cunoştinţelor din domeniul situaţiilor de urgenţă acumulate, după care au plecat într-o excursie la obiectivele culturale din judeţul Botoşani.

Sursa. comunicat presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com