Un profesor din Botoşani scrie poezie în stil japonez

cezar ciobicaUn profesor din Botoşani scrie poezie în stil japonez. Acesta a fost premiat, de curând, la un concurs de haiku, organizat de Societatea Germană de Haiku (Deutsche Haiku Gesellschaft), care a sărbătorit  vara aceasta  25 de ani de existență.

Cu acest prilej a fost organizat un kukai a cărui temă a fost Geburtstag/zi de naștere.
La concurs au participat 78 de haijini (autori de haiku) din Austria, Elveția, Olanda, Franța, Polonia,  România, Italia, Spania, Canada, Japonia și Yemen.

Botoşăneanul Cezar-Florin Ciobîcă a obţinut locul al III-lea cu poemul „Noaptea petrecerii”
http://deutschehaikugesellschaft.de/haiku-und-tanka-auswahl/

 

Poemele de pe podium au fost citite publicului prezent la manifestarea din Ochtrup de  către Rita Rosen.

http://youtu.be/sRrRfcOsUZI

De asemenea, cu ocazia acestei sărbători, s-a organiat și un concurs pentru elevi. Au participat 300 de  elevi din Germania, România și Japonia și s-au acordat 13 premii ale Societății Germane de Haiku/DHG și 37 de mențiuni. Membrii clubului de haiku HQ coordonat de prof. Cezar F. Ciobîcă au obținut Premiul Societăţii Germane de Haiku, prin Rusu Alisia (CN A.T. Laurian/ fostă elevă a Şcolii Gimnaziale ,,Elena Rareş”) şi menţiuni pentru Anton Anamaria (Clasa a VIII-a Şcoala Gimnazială ,,Elena Rareş”), Andra Andronic (Clasa a VIII-a Şcoala Gimnazială ,,Elena Rareş”) şi  Cristina Ailoaei (Clasa a VIII-a Şcoala Gimnazială ,,Elena Rareş”)

Cezar-Florin Ciobîcă trăieşte şi lucrează în Botoşani ca profesor şi autor. El a început să scrie  haiku din 2008 în limbile română, germană, engleză, franceză, spaniolă, rusă și italiană. Poeziile sale au apărut în antologii internaționale pe mai multe site-uri web (Haiku Heute, Chrysanthemum, Sketchbook, Mainichi Daily News, Tinywords, Asahi Haikuist Network, Romanian Kukai).

El este membru al Societăţii Române de Haiku. Începând cu anul 2009, el a obținut mai multe premii la concursurile internaționale de gen din Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Croația, Franța, Bulgaria. În 2011, a câștigat Premiul de  Debut Romanian Kukai pentru  haiku, cu volumul Caruselul anotimpurilor, carte ce va ieși de sub tipar în toamna acestui an.

Haiku este un gen de poezie cu formă fixă, tradițional japoneză, (limba japoneză fiind o limbă silabică), alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 „versuri” formate din 5, 7, 5 silabe.

One thought on “Un profesor din Botoşani scrie poezie în stil japonez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *