Trupul neînsufleţit al tinerei din Săveni, omorâtă în Italia, a ajuns acasă după trei luni

Liliana minca inmormantare fata saveniFlorentina Boaru, fata din Săveni, Botoșani, omorâtă în Italia și abandonată la o morgă italiană a fost adusă acasă. După calvarul demersurilor privind repatrierea, trupul fetei a fost adus acasă, în localitatea Bozieni din orașul Săveni, vineri, 9 august 2013. Deputatul Liliana Mincă a fost alături de familia Boaru și a participat la înmormântarea fetei.

”Eu am transmis mesajul de condoleanțe familiei îndurerate, încă din momentul în care am fost contactată de mama Florentinei. Îmi aduc aminte că era într-o dimineață. M-a sunat și mi-a spus că și-a pierdut unul dintre copii. Mi-a spus că a fost omorâtă în Italia. Fata plecase să muncească în Italia, pentru că nu găsise un loc de muncă aici, cum de altfel marea majoritate a copiilor nu își găsesc un loc de muncă în România. A încercat să-și găsească norocul în Italia și, de fapt, și-a găsit moartea acolo. Mama fetei m-a rugat să încerc să o ajut pentru că nu aveau bani nici măcar să ajungă până în Italia pentru recunoașterea cadavrului tinerei. Mi-a mai spus că a încercat să obțină ajutorul Primăriei Săveni, Consiliului Județean Botoșani, a ajuns inclusiv la domnul președinte Florin Țurcanu, pe care l-a rugat să îi sprijine. Promisiunile au fost deșarte. Dacă Florentina zăcea într-o morgă din Italia, de luni de zile, promisiunile autorităților nu au făcut decât să prelungească șederea Florentinei într-un frigider mortuar din Italia. Nu sunt un om bogat, în ciuda tuturor aparențelor. Nu am avut cum să o ajut din punct de vedere financiar. Dar, trebuie să recunosc că, în calitate de deputat ales în Colegiul 3 Săveni, am considerat că trebuie să mă implic. Am interpelat Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni nu doar pentru Florentina, Dumnezeu să o ierte. L-am întrebat pe ministru când vor fi aduși acasă, repatriați, morții din frigiderele din Europa. Până acum nu am primit niciun răspuns. Dar s-au găsit oameni de bine și trebuie să le mulțumim celor de la Romit TV din Italia, unei echipe extraordinare, unor oameni care au suflet. Trebuie să mulțumim românilor din diaspora care au pus mână de la mână și l-au ajutat pe tatăl Florentinei să ajungă în Italia. Contează foarte mult când nu ai pe nimeni pe lume și ajungi într-o țară străină să ți se întindă o mână”, a precizat deputatul PP-DD Liliana Mincă.

Dacă autoritățile românești, locale, județene și naționale nu au făcut nimic timp de trei luni, deputatul PP-DD Liliana Mincă a reușit să rezolve problema în circa două săptămâni. După mediatizarea cazului, împreună cu Cabinetul parlamentar de la Botoșani, s-a creat un parteneriat la distanță cu televiziunea româno-italiană Romit TV din Italia. În cadrul emisiunii Viața în Italia, difuzată la 26 iunie, realizatorii emisiunii au organizat un Teledon și au solicitat sprijinul românilor din Italia și a unor organizații și instituții italiene. În cadrul emisiunii, au avut intervenții în direct, prin telefon, deputatul Liliana Mincă și Șeful Cabinetului său parlamentar, care au explicat situația familiei tinerei decedate, au punctat indiferența autorităților din România și au solicitat tuturor celor din Italia să îl ajute pe tatăl îndoliat, Costel Boaru, să-și aducă acasă copila și să o înmormânteze creștinește, în pământul natal.

 

Suma necesară repatrierii corpului tinerei ucisă în Italia a fost strânsă pe timpul emisiunii. Astfel, după ce tatăl îndoliat își pierduse orice speranță de a-și revedea fiica, fie și decedată, a reușit să ajungă în Italia pentru întocmirea documentelor necesare repatrierii. Dacă de cazare, asistență judiciară și costurile repatrierii s-au ocupat direct partenerii de la Romit TV, deplasarea tatălui Costel Boaru până la aeroportul din Bacău a fost asigurată de către deputatul Liliana Mincă. Mai precizăm că după mediatizarea cazului Florentinei Boaru, deputatul Liliana Mincă a formulat și o interpelare către Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, interpelare la care încă nu s-a primit vreun răspuns. Și aceasta după ce autoritățile din România  nu au catadicsit, timp de trei luni, nici măcar să răspundă memoriilor formulate de către Costel Boaru.

Sursa: comunicat presa

2 thoughts on “Trupul neînsufleţit al tinerei din Săveni, omorâtă în Italia, a ajuns acasă după trei luni

  1. Nu-ti este rusine stimata doamna deputat Minca sa iesi in fata poporului sa spui cat de mult ai ajutat tu familia , dar de fapt nu i-ai ajutat material ca n-ai , nu esti bogata, cand numai de la Loto luai pe luna ce salarii luai, adica ai ajutat familia pe banii altora, chiar in acest hal a ajuns nesimtirea in voi politicienii, ” te ajut dar altii sa dea banii ” ca voi din banii ce-i luati vi-i puneti deoparte pentru zile grele , parvenitilor si prefacutilor! In schim a avut grija sa se fotografieze la mort cu „poporul” ca ceva capital electoral nu strica. Doamne ce-ati ajuns!

  2. De unde bani?Candidatura si campania electorala a costat-o enorm.Acum trebuie sa adune la loc.Daca era o mare valoare,nu-i trebuiau bani sa candideze.Daca ar sti sa taca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *