Statisticile oficialităţilor arată în prezent activează în judeţ 5.900 de persoane plătite cu ziua. Aceste persoane figurează în documentele a 113 societăţi comerciale din domeniul agriculturii ceea ce însemnă că în media fiecare societate lucrează cu 52 de zilieri. Numărul este foarte mic ţinând cont că judeţul Botoşani este unul preponderent agricol, iar numărul societăţilor agricole ajunge la 500, potrivit statisticilor, iar majoritatea patronilor se laudă că dau de muncă la sute de persoane.
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă susţine că monitorizează societăţile care înregistrează activităţi prestate de zilieri, însă în cursul acestui an nu a fost aplicată nici o sancţiune.
Legislaţia în domeniul zilierilor este una specială. Astfel, zilierii sunt trecuţi într-un registru special, diferit de cel al angajaţilor, iar persoanele angajate trebuie să aibă minim 16 ani. Plata se contabilizează la oră, plafonul minim fiind de doi lei iar cel maxim de zece lei. Un zilier nu poate fi pus la muncă mai mult de 12 ore pe zi însă plata nu poate fi mai mică de opt ore chiar dacă munca prestată se întinde pe o perioadă mai scurtă. Suma achitată este impozitată cu 16% ceea ce reprezintă impozitul pe venit. Zilierul nu beneficiază, însă, de asigurări sociale.
Legislaţia mai prevede că zilierii pot fi folosiţi doar de societăţile ce activează în domeniul agricol, cele care organizează spectacole precum şi cele din domeniul igienizării.