Hoteluri fără turişti. Patronii trăiesc din nunţi şi cumetrii

Hotel Rapsodia BotoşaniTurismul din judeţ este la pământ, iar unităţile de cazare resimt din plin acest lucru. Hotelurile şi pensiunile stau mai mult goale, iar societăţile ce le administrează sunt în pierdere. Printre activităţile ce ţin încă pe linia de plutire structurile de primire turistică sunt petrecerile organizate (nunţi sau cumetrii). Statisticile arată că în cele mai bune luni din an, din punct de vedere turistic, nici măcar un sfert din locurile de cazare nu se ocupă, media anuală situându-se sub 20%.

Spre exemplu în luna aprilie a acestui an 4.401 de înnoptări au fost raportate de toate hotelurile botoşănene, ceea ce înseamnă un indice de ocupare de 17,4% .

hotel belvedere botosaniDatele fiscale arată că firmele ce administrează principalele unităţi de cazare au raportat, anul trecut, pierderi importante, în timp ce firmele care au raportat profit au şi alte activităţi, activitatea hotelieră fiind una secundară.  Este cazul firmelor Tehnic Asist, care are activitate în construcţii şi deţine şi pensiunea Boema, Trans Expres, care administrează Hotel Tex, dar gestionează şi activitatea de jocuri de noroc, sau Marios Prod Conf, care deţine pensiunea Bianca, dar are ca activitate principală comerţul.

Hotelurile Rapsodia, Maria, Belvedere şi Europa au pierderi însemnate din activitatea de cazare, însă sumele consistente provin din petreceri. Din păcate, banii încasaţi din astfel de petreceri sunt, în cea mai mare parte, nefiscalizaţi, ei ajungând în buzunarul patronilor fără a fi trecuţi prin contabilitate.

Specialiştii susţin că Botoşani s-ar preta la un turism în special cultural, însă, până acum, nu s-a făcut nimic în acest sens. Posibilile obiective turistice zac în paragină, însă cea mai mare problemă o reprezintă infrastructura. Accesul în judeţ se face pe drumuri antice iar vacanţele turiştilor se transformă în coşmar. Autorităţile promit de ani de zile că vor sprijini turimul însă până acum au făcut doar pliante cu judeţul şi aşteaptă noi fonduri.

Hotelierii acuză starea proastă a drumurilor şi lipsa de promovare.

„Nu avem cum să le dăm turiştilor nici măcar un album cu prezentarea judeţului. Astfel de albume avem doar pentru vizualizare. Pe de altă parte hotelurile nu sunt incluse în nici un circuit” a declarat directorul unui hotel din municipiu.

Iată rezultatele financiare ale firmelor care deţin hoteluri:

Denumire unitate cazare Societatea care administrează Cifra de afaceri Profit/ pierdere Număr Angajaţi
Hotel Rareş Rareş Grup Sa 365897 lei profit 4511 lei 5
Hotel Tex Trans Expers Srl 8589112 lei profit 60314 75
Hotel Belvedere Belvedere Srl 3395407 lei pierderi 145389 lei 42
Hotel Europa Savis-Com Srl 733885 lei pierderi 578884 lei
Hotel Maria Gama Srl 1993986 lei pierdere 188141 lei 28
Rapsodia Rapsodia Sa 4223546 lei pierdere 2.207.026 lei 63
Casa Boema Tehnic Asist Srl 89.14.2.122 lei profit 1.255.001 lei 196
Pensiunea Bianca Marios Prod conf Srl 928358 lei profit 51319 lei 70

One thought on “Hoteluri fără turişti. Patronii trăiesc din nunţi şi cumetrii

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Bun manager doamna Flutur! Bravo, nici daca punea o maimuta sa conduca Hotelul Rapsodia nu aveau o asa pierdere… JENANT! Asa-i cand pui la conducere una pe motiv de rudenie si nu de pricepere….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *