Secţiile cu grad mic de ocupare de la Spitalul Judeţean ar putea fi afectate de reduceri de personal

damian la cjConducerea Spitalului Judetean a purtat, vineri, noi discutii cu reprezentantii Consiliului Judetean pe tema redresarii unitatii spitalicesti si incadrarea in sumele alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Sorescu, a declarat ca situatia de la spital nu este roz, asta in conditiile in care unitatea spitaliceasca are datorii, iar posibilitatile de suplimentare a bugetului de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt reduse. In urma discutiilor dintre cele doua parti, s-a concluzionat ca unitatea trebuie sa realizeze venituri suplimentare, insa, nici aceasta masura nu este suficienta, asa ca se va umbla cel mai probabil si la personal.

Dintr-o 100 de lei pe care ii avem la finantare, 85,16 sunt salariile, 2 si ceva sunt medicamentele care se dau pacientilor si mai raman vreo 13 lei, din care vreo 7 sunt cheltuieli cu energia, iar celelalte sunt de administrare. Cu alte cuvinte, ca sa poti sa faci un sistem de asistenta performant, trebuie sa umblam intr-o structura a spitalului. Avem un deficit de cateva miliarde, 8-10 miliarde lei pe luna. Atunci trebuie sa gasim solutii. 25% din probleme putem sa le rezolvam prin cresterea unor venituri suplimentare, insa 75% va gasi rezolvare pe zona de personal. Ca sa ne incadram in buget, ar trebui sa disponibilizam 300 de salariati de acolo, ceea ce nici eu nu pot sa fiu de acord cu lucrul acesta„, a spus Gheorghe Sorescu.

Potrivit acestuia, la aceasta data exista sectii unde gradul de ocupare este de 38%, in timp ce asistenta medicala este asigurata 100%. Conducerea spitalului urmeaza sa faca o analiza pe sectii si sa decida in consecinta, fie disponibilizeaza personal, fie mai reduce din salariile angajatilor de pe sectiile neocupate.

Daca avem grad de ocupare a paturilor de 80%, atunci este in regula si ne putem permite sa platim 100% partea de medic, asistent, infirmier, dar nu putem sustine 100% personal medical, asistenti medicali, daca am grad de ocupare 40%. Plecand de la o analiza de genul acesta de a ne ocupa 100%, de a regandi structura, ajungem la o situatie in care avem un personal care trebuie sa vedem ce facem cu el„, a mai spus vicepresedintele CJ.

O decizie finala va trebui conturata pana pe 15 august, atunci cand planul de masuri va trebui sa ajunga si pe masa ministrului Sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *