Timbrul de mediu, „fentat” de sute de botoşăneni. Află metoda!

masini cu numere rosiiSute de botoşăneni au găsit soluţia pentru a nu plăti timbrul de mediu obligatoriu la înmatricularea unei maşini. Zilnic, zeci de persoane care şi-au cumpărat o maşină şi nu vor sau nu au bani pentru a plăti timbrul de mediu, merg la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) şi solicită înregistrarea autoturismului în baza unui artificiu cu ajutorul căruia reuşesc să păcălească Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9 din 19 februarie 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

serviciul de permise si inmatriculari auto BotosaniActul normativ care reglementează înmatricularea maşinilor prevede câteva excepţii de la plata timbrului de mediu. Potrivit ordonanţei, timbrul nu se plăteşte atunci când vehiculele sunt în categoria celor istorice, sunt donate unor instituţii ale statului, intrate în proprietatea statului prin confiscare, destinate competiţiilor sportive ori moştenite. „Scăparea“ Guvernului a fost descoperită de avocaţi la art. 8, lit. f a OUG nr. 9/2013, care spune că vehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Actul normativ nu face însă nici un fel de precizări privind neplata timbrului atunci când vehiculele sunt dobândite prin partaj.

În aceste condiţii, s-a constatat  că un vehicul se poate înmatricula fără plată timbrului de mediu printr-un simplu act de partaj voluntar întocmit în faţa unui notar.
Danut Ciubotaru, sef Serviciu PermiseEste o soluţie imorală, dar vă rog să nu mă puneţi să comentez legea”, a declarat şeful SPCRPCIV, Dănuţ Ciubotaru (foto). 
Pentru a nu plăti taxa de timbru şi pentru a beneficia de „soluţia legală”, maşina trebuie să fie achiziţionată pe numele a doi sau mai mulţi proprietari, iar contractul de vânzare- cumpărare să prevadă acest lucru.
Partajul voluntar se face la notar, unde fiecare deţinător va trebui să menţioneze cota cu care a contribuit la achiziţionarea bunului, iar noul proprietar va cumpăra, practic, partea sa de la „asociaţii” săi.
Apoi în momentul înmatriculării se face o declaraţie în care se specifică faptul că autovehicolul provine din partaj voluntar. Astfel, autovehicolul va putea fi înmatriculat fără achitarea taxei de timbru.
Documentele la notar costă circa 150 de lei, însă nu toţi notarii din Botoşani fac această operaţiune.  Se pare că doar doi dintre notari încheie astfel de acte.

2 thoughts on “Timbrul de mediu, „fentat” de sute de botoşăneni. Află metoda!

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Partajul e un act de vointa…atat timp cat partile isi exprima vointa prin semnatura, nu trebuie notar. Intr-adevar e o stare de coproprietate artificial creata si sint sigur ca se va reveni asupra legii cu explicatii sau modificari.

  2. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Stie cineva care sunt acei doi notari din botosani care fac partaj voluntar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *