Spaţiul verde de la Colegiul Naţional „A.T.Laurian”, amenajat cu peste 11.000 lei

rond laurian-nou
rond reabilitat

„Templul cărții” este un proiect iniţiat de Asociaţia de Tineret „2010 Europa” Botoşani în colaborare cu Colegiul Naţional „A.T.Laurian”, Primăria Botoșani şi Asociaţia Comitetelor de Părinţi din Colegiul Naţional „A.T.Laurian” în vederea amenajării spaţiului verde (rondul) din zona corpului A a renumitei unităţi de învăţământ.  Proiectul s-a derulat în cadrul Programului Spaţii Verzi, componenta Spaţii Verzi Urbane, program finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România. Au fost aprobate la nivel naţional 27 de proiecte din 104 proiecte depuse. Colegiul Laurian căștigă pentru a treia oară un proiect de mediu finanțat de programul Spații verzi (2009 – „Inima verde a Laurianului” – premiat la nivel național cu Trofeul MOL România, 2010 – „Recreația verde”) performanță neîntâlnită de către finanțatori la alte unități de învățământ.

rond laurian-vechi
rondul vechi

Bugetul proiectului (11590 lei) a fost aprobat şi finanţat cu suma de 9000 RON de către MOL România  şi Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi cofinanţat  cu suma de 2590 RON de Asociaţia de Tineret „2010 Europa”.

Proiectul s-a derulat în perioada 7 aprilie – 14 iulie 2013 şi în cadrul acestuia s-a reamenajat spațiul verde din fața colegiului: s-au plantat butași de trandafiri şi arbuşti ornamentali, s-a însămânţat gazon, s-au construit alei, s-au montat băncuţe.

Prin implementarea acestui proiect, voluntari ai Asociaţiei de Tineret „2010 Europa”, elevi şi profesori ai Colegiului Naţional „A.T.Laurian” vin în sprijinul autorităţilor locale, care şi-au propus, în concordanţă cu Normele Europene, creşterea suprafeţei de spaţiu verde per cap de locuitor, astfel încât oraşul Botoşani să redevină „Oraşul grădină”.

Echipa managerială a Colegiului, iniţiatori ai proiectului, a considerat importantă reabilitarea şi amenajarea acestui spaţiu pentru a reda peisajului urbanistic o zonă de importanţă istorică, pentru a pune în valoare obiectivele arhitecturale din jur, dar şi pentru că rondul de la Laurian reprezintă o zonă emblematică pentru municipiul Botoşani, cu o încărcătură emoţională şi simbolică deosebită, cu impact asupra întregii comunităţi.  Mai mult decât atât, rondul este unul din simbolurile Laurianului, profund şi puternic ancorat în mentalul colectiv, este un factor de stabilitate şi coerenţă, loc de coeziune între generaţii, între oameni.

Fiind un spaţiu creat din imagini şi simboluri care defineşte locul şi locuitorii, suntem convinşi că aspectul lui generează o percepţie culturală, pozitivă asupra instituţiei şi asupra tuturor activităţilor care se desfăşoară sub emblema colegiului. De asemenea, se urmăreşte amenajarea acestui spaţiu prin implicarea elevilor, profesorilor şi comunităţii locale în vederea conştientizării importanţei educaţiei ecologice şi a dezvoltării simţului estetic, valori obligatorii pentru un adevărat cetăţean european, anul 2013 fiind declarat Anul European al Cetăţenilor, se precizează într-un comunicat de presă al Colegiului Naţional „A.T.Laurian”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *