Experienţa în informatizarea bibliotecilor, oferită moldovenilor

Mediateca BotosaniBiblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” va găzdui, joi, un stagiu de documentare pentru bibliotecarii din zona Drochia din Republica Moldova.Reprezentanții Bibliotecii „Mihai Eminescu” Botoșani vor împărtăși acestora din experiența acumulată în implementarea programului Biblionet. Acest program a fost implementat la bibliotecile din județul Botoșani acum un an și urmează să fie aplicat și în bibliotecile din Republica Moldova. La moldoveni programul Biblionet se va numi Novateca.

Scopul programului Biblionet este acela de a constitui un sistem durabil de biblioteci publice moderne realizat în România prin informatizarea lor având astfel parte de dotare cu calculatoare. Fundația IREX, cea care a implementat la Botoșani programul, i-a recomandat moldovenilor de peste Prut, pe angajații Bibliotecii „Mihai Eminescu” pentru a le împărtăși din experiența acumulată și de a le vorbi despre importanța și utilitatea acestui program.

„Bibliotecarii din Republica Moldova vin să le împrătășim din experiența noastră datorită rezultatelor foarte bune pentru că la moldoveni încă nu se aplică acest program, urmează să-l implementeze și ei. Va fi un stagiu de pregătire printr-o serie de demonstrații practice”, a declarat Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Județene Mihai Eminescu Botoșani.

În prezent, circa 85 la sută dintre bibliotecile din județ sunt informatizate datorită implementării programului Biblionet. Programul a fost implementat de Fundația IREX și finanțat de fundația Bil Gates. „Suntem mentori pentru bibliotecarii din Republica Moldova deoarece și ei doresc să aplice acest program de informatizare a bibliotecilor care presupune dotarea cu calculatoare”, a mai spus directorul Bibliotecii Județene. Stagiul de documentare va începe, joi, la ora 10.30 și se va desfășura pe parcursul întregii zile.

Programul Biblionet este un parteneriat între Fundația IREX  Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice românești. Microsoft Corporation a donat software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România.

Prin  intnermediul acestui program, bibliotecile primesc calculatoare pentru accesul publicului la internet, iar bibliotecarii participă la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *