20 de soldaţi botoşăneni pleacă, luna aceasta, în Afganistan

Un număr de 20 de soldaţi din Botoşani pleacă, luna viitoare, în Afganistan.
După o pregătire intensă, aceştia îşi vor lăsa familiile pentru următoarele şase luni şi pleacă, unii pentru prima dată, într-o misiune de sprijin al păcii.
Aceştia fac parte din Brigada 15 mecanizată şi, spun ei, sunt pregătiţi pentru orice.

La baza misiunii noastre stau trei linii de efort şi anume asigurarea securităţii în aria de responsabilitate pe care o vom lua în primire, dezvoltarea capabilităţilor poliţiei afgane, precum şi sprijinirea autorităţilor locale afgane pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei locale din Afganistan. Am început programul de operaţionalizare la jumătatea lunii februarie, iar pe parcursul celor cinci luni petrecute atât pe câmpurile de instrucţie de aici din zona Iaşi, cât şi în Germania, şi în Cincu, chiar şi în Kogălniceanu am avut destule exerciţii pe care le-am desfăşurat”, a declarat lt.col. Sergiu Mungiu, comandantul Batalionului 151 Infanterie Războieni.

Cunosc riscurile la care se expun, chiar dacă unii dintre ei merg pentru prima dată într-o astfel de misiune. În funcţie de grad, aceştia primesc între 70 şi 90 de euro pentru o zi petrecută pe front.

În Afganistan vor merge şi câteva femei soldat. Într-o lume a bărbaţilor, când altele de vârsta lor se gândesc la cariere în modeling sau în afaceri, ele aleg să poarte haina militară. Şi o poartă cu mândrie. Nu cer să fie tratate diferit, nu au nevoie de milă, nu au nevoie ca cei din jur să fie mai atenţi cu ele sau să le menajeze.

Batalionul a mai fost în misiuni în Angola, Bosnia, Albania, Afganistan sau Irak.
După o ceremonie militară care va avea loc pe 11 iulie, în total, peste 500 de soldaţi vor urca în avioane şi vor merge din nou în Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *