Cum a fost angajat nepotul din Flămânzi la cabinetul fostului judecător CCR Aspazia Cojocaru

În iunie 2012, la cabinetul Aspaziei Cojocaru, la acea dată judecător la Curtea Constituţională, a fost angajat prin concurs Ciprian Sadagurschi, cu care magistratul constituţional este înrudit. Ciprian Sadugurschi, absolvent de drept, a fost angajat pe un post de consilier la cabinetul mătuşii sale. Iniţial, angajarea a fost temporară, dar la finalul anului trecut o comisie condusă chiar de către Aspazia Cojocaru l-a titularizat pe funcţie. Acum, nepotul Aspaziei Cojocaru este angajat tot ca şi consilier la cabinetul judecătoarei CCR Iulia Motoc. Ciprian Sadugurschi, Aspazia Cojocaru şi Iulia Motoc au refuzat să comenteze informaţia. Legea spune însă că, având în vedere gradul de rudenie îndepărtat, nu există un conflict de interese de natură penală.

Pe 1 iunie 2012, Sadagurschi Ioan Ciprian a fost angajat prin concurs la cabinetul judecătoarei Aspazia Cojocaru. Ciprian Sadagurschi este nepotul fostei judecătoare CCR Aspazia Cojocaru. Tatăl său, Dumitru Sadagurschi, este căsătorit cu Cornelia Sadagurschi, care este înrudită cu Aspazia Cojocaru. Faptul că Aspazia Cojocaru este înrudită cu Cornelia Sadagurschi este ceritifcat şi de un proces de succesiune. Cele două au fost parte în procesul de ieşire din indiviziune a părţilor cu privire la bunurile care fac parte din masa succesorală a defuncţilor Fodor Dumitru şi Fodor Clemasa. Dintr-o decizie a CNSAS care a constat că Aspazia Cojocaru a colaborat cu Securitatea rezultă că Fodor Dumitru şi Fodor Clemasa au fost părinţii judecătoarei de la CCR.

VEZI AICI PROCESUL ÎN CARE APARE NUMELE ASPAZIEI

Dumitru Sadagurschi, soţul Corneliei, ruda fostului judecător CCR, este din Botoşani şi locuieşte în Poiana Flămânzi, Aspazia Cojocaru s-a născut în comuna Lozna din Botoşani. Relaţia de rudenie dintre Aspazia Cojocaru şi consilierul ei, Ciprian Sadagurschi, a fost confirmat şi de un consilier local din Flămânzi. Gheorghe Sadagurschi a explicat că a fost confundat de câteva ori cu ruda judecătoarei Aspazia. ”La mine e o confuzie de nume, nu eu sunt rudă cu doamna judecător. Dumitru Sadagurschi de la ocolul silvic din Hârlău este rudă cu doamna Aspazia. Soţia lui, Cornelia, şi doamna judecător sunt rude – e nepoata ei. El are doi fii – unul e Ciprian, pe celălalt nu îl ştiu”, ne-a explicat Gheorghe Sadagurschi, consilier local al municipiului Flămânzi. Familia Sadagurschi locuieşte în localitatea Poiana Flămânzi.

Informaţia a fost confirmată şi de către tată lui Ciprian Sadagurschi, care este angajat al unui ocol silvic din Botoşani. Acesta însă a refuzat să discute despre acest subiect. ”Nu pot eu să vorbesc despre dumneaei (n.r. despre Aspazia Cojocaru)”, a precizat Dumitru Sadugurschi.

Un document oficial remis de CCR pentru gândul arată că, în iunie 2012, Ciprian Sadagurschi a fost angajat în urma concursului la cabinetul Aspaziei Cojocaru, dar a fost încadrat drept consilier debutant. Astfel că, pentru titulazizare pe postul de consilier, Ciprian Sadagurschi a mai dat un concurs în decembrie 2012. La cel de al doilea concurs preşedintele comisie de evaluare a fost chiar Aspazia Cojocaru. Fiind singurul candidat, Ciprian Sadagurschi a trecut examenul şi a ocupat postul de consilier la cabinetul judecătoare.

VEZI AICI ADRESA OFICIALĂ A CCR

Aspazia: ”Cum vă permiteţi să mă sunaţi”

Contactată de gândul, fosta judecătoare Aspazia Cojocaru a refuzat să îşi prezinte punctul de vedere. ”Cum vă permiteţi să mă sunaţi? Eu nu mai sunt judecător. Vă rog să nu mă mai deranjaţi!”, a precizat Aspazia Cojocaru după care a închis telefonul. Nepotul Ciprian Sadagurschi nu a dorit nici el să îşi prezinte punctul de vedere, precizând în prima fază că nu poate vorbi la telefon fiind ocupat. El a promis că va discuta cu reporterii gândul după o oră, însă nu a mai răspuns la telefon. Nici Aspazia Cojocaru şi nici Ciprian Sadagurschi nu au răspuns intrebărilor transmise de gândul prin mesaje SMS.

După ce, în 8 iunie, Aspazia Cojocaru a părăsit funcţia de judecător CCR pentru că mandatul ei a ajuns la final, nepotul a fost angajat la cabinetul judecătoarei Iulia Motoc. În răspunsul oficial al Curţii Constituţionale se arată că  Ciprian Sadagurschi a fost angajat la cabinetul Iulie Motoc tot prin concurs.

CCR a precizat pentru gândul că toţi consilierii din cadrul CCR sunt angajaţi în baza unor concursuri. ”În ceea ce priveşte angajarea personalului, precizăm că, încă de la înfiinţarea Curţii Constituţionale, ocuparea posturile vacante sau temporar vacante s-a realizat prin concurs, în conformitate cu actele normative privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor sau examenelor, în vigoare la momentul organizării acestora”, a precizat biroul de presă al CCR.

Iulia Motoc şi fostul judecător CCR Aspazia Cojocaru sunt prietene. Anul trecut, în timpul deliberărilor de la CCR privind referendumul de demitere a preşedintelui, chiar Iulia Motoc a declarat că este prietenă cu Aspazia Cojocaru. De altfel, Motoc a şi editat o carte semnată de Aspazia Cojocaru. Iulia Motoc nu a răspuns solicitărilor gândul de a-şi prezenta punctul de vedere.

Ciprian Sadagurschi a studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. În  septembrie 2012, a dat exament pentru un post de judecător la Tribunalul Botoşani, dar nu a dost admis, obţinând 46 de puncte din 100 posibile. În octombrie 2012, s-a înscris şi la concursul pentru ocuparea unui post de consilier juridic în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. A fost respins şi de această dată, obţinând nota 3,90.

Ce spune legea despre angajarea nepoţilor

În privinţa conflictelelor de interese definite în Codul Penal, se interzice unui funcţionar public sau demnitar să emită decizii care ar aduce un beneficiu pentru rudele sale dar numai pentru rudele sau afinii de gradul 2. În cazul nostru Ciprian Sadagurschi şi Aspazia Cojocaru sunt rude de gradul IV astfel că prevederile din Codul Penal nu se aplică în acest caz.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *