Oameni de cultură din Botoşani la Zilele lui Eminescu din Cernăuţi şi Hliboca

delegatie din Botosani la HlibocaO delegaţie formată din directorul Direcţiei de Cultură Botoşani, Dănuţ Huţu, directorul Teatrului de Copii şi Tineret, Florin Aioniţoaie, dar şi Gheorghe Ciobanu, membru al Asociaţiei Euroconcept, a participat, sâmbătă, la manifestările dedicate lui Mihai Eminescu la Cernăuţi şi Hliboca.

La Cernăuţi, oamenii de cultură din Botoşani au depus o coroană de flori la statuia poetului din centrul oraşului, iar la Hliboca au asistat la dezvelirea unui bust al poetului.

Bustul a fost realizat la iniţiativa Societăţii pentru Cultura Românească Mihai Eminescu din Cernăuţi, cu sprijinul financiar al unor persoane din Botoşani şi Ucraina, şi cu eforturile preşedintelui şi icepreşedintelui Societăţii pentru Cultura Românească ‘Mihai Eminescu’, Vasile Bîcu şi, respectiv, Nicolae Şapcă.

Trăim astăzi, 15 iunie, un moment important pentru acest loc, pentru oraşul Hliboca, pentru regiunea Cernăuţi, pentru noi toţi românii. Vreau să vă transmit un mesaj de salut din partea judeţului Botoşani, acolo unde, pe 15 ianuarie 1850, s-a născut Mihai Eminescu. Vreau să transmit în special autorităţilor mulţumiri pentru că aţi făcut ca acest vis al românilor de aici să se împlinească”, a spus, în cuvântul său, Dănuţ Huţu.

delegatie din Botosani la HlibocaInteresant este că bustul lui Eminescu a fost vandalizat în noaptea de 13 spre 14 iunie de persoane necunoscute, chiar înainte de inaugurarea sa cu ocazia comemorării celor 124 de ani de la moartea marelui poet, dar românii din regiune s-au mobilizat şi au refăcut temporar capul furat, astfel încât lucrarea a fost dezvelită şi sfinţită, sâmbătă, în prezenţa autorităţilor locale şi raionale, reprezentanţilor Consulatului României la Cernăuţi şi a membrilor societăţii civile româneşti din nordul Bucovinei.

La evenimentele de la Cernăuţi şi Hliboca au luat parte vice-consului României la Cernăuţi, Denisa Gabor şi deputatul minorităţilor, Ion Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *