Colegiul „Mihai Eminescu” şi Centrul de Excelenţă arată Europei o altă faţă a României: cea a medaliilor de aur

proiect Colegiul Mihai Eminescu BotosanivÎn perioada 6 – 12 iunie 2013, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a fost gazda reuniunii finale a proiectului de parteneriat şcolar Comenius, „QED – Quality in Europe’s Diversity”, coordonat de Centrul de Excelenţă pentru Tinerii Capabili de Performanţă Botoşani, prin profesorul de matematică Liviu Tiron. Astfel, profesori şi elevi din cele două instituţii, au avut prilejul să arate oaspeţilor -reprezentanţi ai unor licee de top din Islanda, Grecia, Polonia, Turcia şi Germania,-care pot fi rezultatele muncii la catedră, atunci când inteligenţa şi pasiunea elevilor se întâlneşte cu dăruirea profesională şi buna pregătire a profesorilor, printr-o serie de activităţi care au stârnit admiraţia oaspeţilor.

Reuniunea a fost deschisă vineri de directorul liceului, Chiriac Cristina, care a  prezentat oferta educaţională , realizarile  colegiului şi a centrului de excelenţă, viziunea asupra educaţiei şi misiunea asumată de colectivul cadrelor didactice.Apoi, oaspeţii au asistat la lecţii deschise, ţinute de profesorii Oniciuc Gheorghe (analiză matematică) şi Cazacu Roxana (engleză), ocazie cu care au remarcat o foarte buna pregătire a elevilor, dar şi metodele inovative de predare. Activităţile de vineri au culminant cu o prezentare de proiecte ale elevilor, organizată de Cristina Bălăucă (coordonator educativ al CNME) şi Beatrice Tiron (profesor de matematică la CNME şi CETCP), şi moderată în limba engleză de către Geanina Tudose (profesor de matematică la CETCP). Echipa Biodiversity condusă de Claudia Mighiu (olimpică nationala la limba engleză), precum şi medaliaţii la Olimpiada Naţională de Matematică Ioana Pînzaru, Iuliana Parască, Cezar Botez, Dan Leonte şi Andreas Walter Zimmerman, au uimit asistenţa, atât prin articolele şi problemele deosebit de interesante, cât şi prin prezentarea acestora într-o engleză impecabilă.

După prezentări, mai mulţi elevi talentaţi şi ansamblul de dansuri al colegiului, au încântat oaspeţii cu un adevărat regal de muzică uşoară şi populară, şi cu dansuri populare, la care în final a participat toată asistenţa. La aceste activităţi, precum şi la multe altele, au participat toţi membrii echipei QED România şi profesori de matematică la CETCP şi CNME, printre care profesorii Ionela Ciudin şi Mariana Ciobănaşu, Sebastian Mihalache, Daniel Poroşniuc, Nicolai Buzdugă, Ioan Ciobănaşu, Abel- Fănică Simion şi Vasile Asiminicesei.

Pe parcursul reuniunii, pe lângă activităţile metodice, colegii europeni au avut ocazia să viziteze obiective culturale şi istorice din oraş şi din zonă, printre care: Muzeul Judeţean de Istorie, Muzeul de Etnografie, Muzeul Mânăstirii Putna, Târgul de ceramică de la Marginea, Mânăstirea Voroneţ, precum şi Memorialul „Mihai Eminescu”. Cuvintele „gifted students” (elevi supradotaţi), şi „great personalities” (mari personalităţi) reveneau pe buzele tuturor, precum şi întrebări ca: „de ce în Botoşani există cea mai mare densitate de genii în raport cu populaţia din România?” sau „cum reuşim să producem atât de mulţi elevi excepţionali, cu investiţii materiale atât de mici?”.

„Luni, 10 iunie, am fost invitaţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean, unde doamna inspector general Mihaela Huncă ne-a prezentat misiunea inspectoratului şi rolul său în coordonarea educaţiei botoşănene. În acelaşi timp, inspectorul general a felicitat echipa QED pentru rezultatele proiectului, afirmându-şi speranţa şi sprijinul în realizarea de noi proiecte. De asemenea am fost onoraţi de prezenţa domnului vice-primar Cosmin Andrei şi de discursul său în limba engleză, în care a reafirmat atât sprijinul pentru educaţie, cât şi pentru implementarea proiectelor europene.La evaluarea finală, toţi colegii europeni şi-au exprimat cu admiraţie respectul pentru munca şi rezultatele elevilor şi profesorilor români, precum şi bucuria de a fi cunoscut o cultură milenară, cu tradiţii deosebit de frumoase, dar şi cu o înclinare spre încurajarea performanţei. Noi, membrii echipei de proiect, suntem bucuroşi că am reuşit să arătăm lumii adevărata faţă de aur a României, şi mulţumim profesorilor şi elevilor de la Centrul de Excelenţă pentru Tinerii Capabili de Performanţă şi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru că ne-au ajutat să facem acest lucru„, a declarat Cristina Chiriac, directorul Colegiului naţional „Mihai Eminescu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *