Reţineri după percheziţiile făcute de poliţiştii botoşăneni. Vezi detalii!

imagini DIICOT mascatiPoliţiştii de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Botoşani, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale – I.G.P.R., au efectuat, joi, mai multe percheziţii în judeţele Brăila şi Galaţi.

Acţiunea a avut drept scop probarea activităţii infracţionale a unor suspecţi constituiţi într-o grupare specializată în înşelăciuni prin telefon.

Poliţiştii au desfăşurat cinci percheziţii domiciliare în municipiul Brăila şi două percheziţii în Penitenciarul Galaţi.

Din investigațiile efectuate în cauză au rezultat indicii că gruparea infracţională ar fi coordonată de două persoane încarcerate în penitenciar.

În fapt, în zilele de 1 si 3 iunie, Vasile C. de 27 ani, din comuna Deda, judeţul Mureş, împreună cu Neculai V. de 40 ani, din municipiul Brăila (în prezent încarceraţi în Penitenciarul Galaţi ) au apelat-o telefonic pe R. E. din judeţul Botoşani şi, sub pretextul că aceasta ar fi câştigat un premiu în valoare de 40.000 lei, i-au solicitat să depună în mai multe conturi (pe numele lui Valentin Cristian A. de 19 ani, din municipiul Brăila), contravaloarea impozitului pe venit de 16 % din valoarea premiului ce urma a fi încasat.

Astfel, la indicaţiile celor doi, partea vătămată a efectuat în zilele de 1 şi 3 iunie a.c., transferuri băneşti în valoare de aproximativ 1.800 euro şi, totodată, a achiziţionat 45 cartele de telefonie mobilă, ale căror coduri de reîncărcare le-a transmis telefonic suspecţilor.

În urma intervenţiei poliţiştilor, cea de-a doua tranzacţie bancară a fost blocată.

După consumarea infracţiunii de înşelăciune, aceeaşi suspecţi au contactat doi complici din municipiul Brăila, pe care i-au convins să se deplaseze la locuinţa părţii vătămate în scopul sustragerii de bani şi bunuri (suspecţii presupunând, pe baza discuţiilor telefonice purtate cu partea vătămată, că aceasta deţine în locuinţă sume importante de bani).

Astfel, în noaptea de 3 spre 4 iunie 2013, Alin Paul H. de 26 ani, împreună cu Ionut D. de 26 ani şi Ionut G. de 29 ani, toţi din municipiul Brăila, s-au deplasat în judeţul Botoşani, la locuinţa părţii vătămate, unde, folosind acte de violenţă, au încercat să sustragă din locuinţă bani şi telefoane mobile, activitatea infracţională a acestora rămânând însă în faza tentativei pedepsibile.

În urma administrării coroborate a tuturor mijloacelor de probă identificate de poliţişti, a fost dispusă începerea urmăririi penale faţă de cei şase suspecţi, în sarcina acestora reţinându-se săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, tentativă de tâlhărie şi violare de domiciliu, sub participaţii penale diferite ( autorat sau complicitate ).

Totodată, faţă de Ionut D, Paul Alin H şi Valentin Cristian A., poliţiştii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore în arestul I.P.J. Botoşani, pe numele acestora fiind formulate propuneri de arestare preventivă.

În documentarea activităţii infracţionale a grupării s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale din I.G.P.R..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *