Primăria se împrumută din bancă cu 42 milioane lei. Vezi pentru ce!

cl iunie 13Primăria Botoşani vrea să contracteze un nou împrumut. Consilierii locali au aprobat în şedinţa extraordinară de luni contractarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de 42 milioane lei pentru finanţarea unor obiective de investiţii de interes local. Primarul Ovidiu Portariuc a menţionat în şedinţă ca împrumutul este mai mult decât necesar, întrucât există pericolul de a fi blocat unul dintre cele mai mari proiecte pe care le are în derulare municipiul, cel de reabilitare a sistemului de termoficare urbană, din cauza lipsei de finanţare. Portariuc a menţionat că firma constructoare, societatea Elsaco, nu şi-a mai primit banii pentru lucrările realizate de luni de zile.

Firma a terminat o parte din lucrări şi au facturi în aşteptare. Necesarul financiar este mult mai mare decât s-a estimat iniţial, din derularea decontprilor, astfel încât suntem nevoiţi să investim ca să îl finaliză. Constructorul mai mare de încasat aproximativ 40 milioane lei. este primul nostru împrumut şi cred că al cincilea în şapte-opt ani„, a spus Portariuc.

Împrumutul va fi luat de la Internaţional Finance Corporation, membră a grupului Banca Mondială, cu o maturitate cuprinsă între minim 12 ani şi maxim 15 ani. Creditul bancar va fi rambursat anticipat din surse proprii, cu o dobândă fixă de aproximativ 7,5%, stabilită la momentul semnării acordului de finanţare.

Creditul este solicitat pentru finanţarea proiectului de reabilitare termică, respectiv 31 milioane lei, precum şi 11 milioane lei pentru proiectul privind realizarea parcului de agrement Cornişa.

Mai mulţi consilieri locali au criticat faptul că doar primarul face parte din comisia de negociere, nu şi consilierii locali, că dobânda este prea mare, că acel comision de gestiune de 5000 euro pe an „este o sumă colosală” sau că există anumite clauze contractuale care nu au fost cuprinse în proiect, astfel că s-a decis ca până la sfârşitul săptămânii consilierii locali să vină cu propuneri la proiectul de contract, care ulterior va fi supus spre aprobare în Consiliu Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *