Cum au moştenit soţiile edililor condamnaţi primăriile vacantate de aceştia

verginel si aneta gireadaÎn ultimii patru ani DNA a trimis în judecată peste 100 de primari. Anul trecut, soţiile a patru dintre aceştia au candidat pe locurile lăsate de soţii anchetaţi sau condamnaţi. Trei dintre ele au şi câştigat. Una dintre cele mai celebre primăriţe este Aneta Gireadă, soţia actualului deputat Verginel Gireadă care a ”moştenit” primăria după ce soţul a fost condamnat definitiv. O altă soţie a ajuns primăriţă după ce soţul a fost închis pentru contrabandă cu ţigări.

Aneta Gireadă este soţia deputatului PNL Verginel Gireadă. Ea a „moştenit” primăria localităţii Mihai Eminescu din Botoşani de la soţul ei. În aprilie 2012 Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie. După condamnare, Verginel şi-a dat demisia de la primărie. Soţia a candidat la alegerile locale din 2012 şi a câştigat cu 70% din voturi.

Verginel Gireadă a fost trimis în judecată de Parchetul de pe langă Tribunalul Botoşani în 2010, fiind acuzat de abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, Gireadă şi un secretar din primăria Mihai Eminescu ar fi modificat mai multe titluri de proprietate şi au falsificat documente, după care ar fi realizat o serie de tranzacţii, în urma cărora mai multe suprafeţe de teren au ajuns în posesia unor rude ale primarului. Gireadă a fost primar al comunei Mihai Eminescu în perioada 2004-2012

Contactată de Gândul, Aneta Gireadă a povestit că practic a continuat munca soţului ei. Primăriţa a relatat că cetăţenii comunei au primit-o la primărie cu braţele deschise. ”Procentul cu care am câştigat asta dovedeşte că m-au primit bine. Eu oricum lucram în primărie ştiam care sunt problemele”, a declarat Aneta Gireadă.

Cât despre nepotism, soţia deputatului Gireadă spune că nici nu se pune problema. ”Primăria nu e o moştenire. Cum să poţi spune aşa ceva?! E absurd să spui că e nepotism”, a explicat Aneta Gireadă.

Soţia deputatului nu a exclus să urmeze exemplul soţului şi să candideze la un post de parlamentar. ”Nu se ştie niciodată, dar deocamdată nu. Vreau să continui proiectele soţului”, a mai adăugat Aneta Gireadă.

Verginel despre soţie: ”A fost omul potrivit la locul potrivit”

Într-un interviu pentru gândul, Verginel Gireadă a explicat şi cum a ajuns soţia sa să conducă primăria. ”Păi, dacă eram eu o râie de om, atunci nu lua soţia mea 70% din voturi, vreo 4.000 de voturi. Nu există nepotism. Există doar omul potrivit, la locul potrivit. Este cea mai mare comună din Botoşani şi inteligenţa oamenilor nu poate fi pusă la îndoială. Este un fel de zonă metropolitană cu oameni foarte bine pregătiţi, sunt elita. Atenţie! Elita ştie cu cine votează”, a explicat deputatul.

Soţia ”Prinţului Clisurii”, noul primar al comunei Pojejana

Mira Radovancovici este primăriţa comunei Pojejana din Caraş-Severin. Mira este soţia lui Omer Radovancovici, care a condus primăria Pojejana din 2004 şi până în februarie anul acesta. Omer este supranumit ”Prinţul Clisurii”, fiind unul dintre cei mai importanţi contrabandişti de ţigări. În februarie, Omer a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru contrabandă cu ţigări.

După ce soţul a fost închis Mira şi-a lansat candidatura la primărie din partea USL. La alegerile organizate la finalul sătămânii trecute, a fost aleasă primar al comunei cu peste 1000 de voturi.

Soţul condamnat, nevasta primar

Olgiţa Ghiţă este noul primar al comunei Socol din Caraş-Severin. Olgiţa este soţia lui Valentin Ghiţă fostul edil al comunei care a fost condamnat la şase ani de închisoare într-un dosar DNA. Olgiţa este şi sora primăriţei Mira Radovancovici. Valentin Ghiţă a fost condamnat în martie la şase ani de închisoare pentru fraudarea unor fonduri APIA. După această condamnare în comuna Socol au fost organizate alegeri, iar soţia lui, Olgiţa, a câştigat alegerile din partea USL.

Rocada mică la Sărat: soţia primar, soţul consilier local

În comuna Sărata din Bacău la alegerile din 2012 funcţia de primar a fost câştigată de soţia fostului primar. Irina Argatu actualul primar este soţia lui Vasile Argatu. Recent Vasile Argatu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Fostul primar a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), deoarece a deţinut simultan, în perioada iunie 2010 – iunie 2012, funcţiile de edil şi de reprezentant al primăriei în AGA a Companiei Regionale de Apă Bacău. Acum Vasile Argatu este consilier local în comuna Sărata.

La Băneşti, metoda ”doamna Primar” nu a avut succes

Nu toate soţiile de primari care au avut probleme cu legea au avut succes electoral. În comuna Băneşti din Prahova, Livia Ion Costache a pierdut anul trecut alegerile după ce soţul ei a fost arestat preventiv într-un dosar de corupţie. Soţul ei, Petre Ion Costache a fost arestat preventiv şi ulterior trimis în judecată pentru corupţie. După ce a fost arestat preventiv în comună s-au organizat alegeri. Soţia a candidat, dar fără succes.

DNA a trimis în judecată 105 primari

Fenomenul ”doamna Primar” poate deveni o soluţie pentru edilii penali. Această metodă poate fi utilizată fără niciun fel de probleme deoarece nu există niciun fel de interdicţie în legislaţia pentru ca soţia unui condamnat să candideze. DNA a trimis în judecată în ultimii patru ani 105 primari. Alte câteva sute de primari au fost declaraţi de ANI în incompatibilitate sau conflict de interese. În cazul acestora, dacă rapoartele ANI rămând definitive, primarii îşi pierd funcţiile. Astfel că din nou este deschisă calea soţiilor să candideze.

Sursa: Gândul.info

2 thoughts on “Cum au moştenit soţiile edililor condamnaţi primăriile vacantate de aceştia

  1. Degeaba va luati de Aneta Gireada, alegatorii sunt cei care au decis ca
    în localitatea lor să se perpetuieze ”continuarea proiectelor” familiei Gireada.
    Complicat este altceva: clasa politica din Romania (în spetă PNL) permite aceste fraude, oare nu sunt alti liberali care sa fie mai cinstiti decât un urmarit penal, care pe deasupra mai e si analfabet?
    Dupa vorba romaneasca cine se aseamana, se aduna , haideti oameni buni si va treziti odata, destul cu hotii şi penalii!

  2. oare nu va ti saturat sa mancati la rahat toata ziua?mai bine a-ti lasa-o p Aneta in pace ca nu va facut nimic femeia,dar jigodiile de impresari sau mai bine zis,asa impresari,va luati de aceasta doamna degeaba…mult succes Doamna Primar,a-ti avut ce invata de la Domnul Deputat,degeaba ii injositi voi numele,oamenii stiu de ce lau votat.succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *