Botoşaniul, din nou în presa internaţională

tigani din Botosani in centrul Londrei
Foto: Daily Mail

Botoşaniul se află din nou pe prima pagină a presei internaţională. Publicaţia britanică Daily Mail a realizat un reportaj despre ţiganii din Botoşani, care şi-au amenajat o tabără chiar în centrul Londrei.

Un ziarist britanic a ajuns, marţi, la Botoşani, unde s-a întâlnit cu primarul Botoşaniului, Ovidiu Portariuc, dar şi cu reprezentanţii comunităţilor rome, pentru a vedea parcursul ţiganilor din Botoşani până la Londra.

Reportajul difuzat, deja, de Daily Mail şi pe jurnaliştii britanici care au încercat să îl continue în România descrie cum o şatră de ţigani din Botoşani şi-a instalat corturile în Park Lane, în apropiere de exclusivistul Marble Arch.

tigani din Botosani in centrul Londrei
Foto: Daily Mail

Reportajul a fost preluat, de altfel, şi de Jurnalul Naţional, care scrie că încercând să îşi tundă barba cu o foarfecă ruginită, Vasile, un bărbat în vârstă de 52 de ani, care se erijează în liderul grupului, declară cu nonşalanţă: „Regina îşi ajută şi îşi protejează oamenii. Îi pasă de oamenii ei, toată lumea ştie asta. Acesta este motivul pentru care am venit din România, ca să ne poate ajuta.”

Pilotele murdare şi cutiile de carton, împrăştiate pe iarbă şi care ţin loc de aşternut câtorva zeci de nomazi vin în contrast violent cu showroom-uri auto din apropiere.

Odată cu primele ore ale dimineţii, femeile sunt expediate pentru a obține cafea la un fast-food din apropiere, în timp ce bărbaţii care îşi fac nevoile deviază amatorii de jogging de la traseul obişnuit.

Vasile, continuă să se erijeze în lider şi, cu un gest scurt, pare să închidă gura celor mai tineri, care încearcă să spună ceva: „Vrem să găsim de lucru. Noi nu am venit aici să comitem infracțiuni sau să cerșim. Deocamdată, singurul lucru pe care îl facem toată ziua este să căutăm hrană în coşurile de gunoi. Sperăm ca cineva din guvernul să intervină și să ne dea de lucru și adăpost, undeva unde să trăim.”

One thought on “Botoşaniul, din nou în presa internaţională

  1. Trist…pentru întreg poporul român, pentru imaginea oferită, pentru faptul că în România se trăiește la extreme…fie îmbogățiți cu voia celor ce au diriguit eronat această țară, fie la limita subzistenței…nimeni nu pleacă de acasă dacă îi este cât de cât bine…țiganii oferă această imagine, ceilalți români plecați slugăresc și își înghit sufletul pentru banii pe care îi trimit familiei acasă…poporul român a devenit un popor de pripas…trist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *