Un botosănean are 500 de maşini! Vezi cât valorează colecţia lui valorează!

Un botoşănean şi-a dedicat întreaga viaţa colecţionării unor machete de automobile. Sabin Tiberiu Pirvan (34 de ani) şi-a descoperit pasiunea pentru maşinuţe la vârsta de opt ani, când, trimis de părinţi să cumpere bilete la un spectacol al partidului, a cheltuit întreaga sumă, 25 lei, pe maşinuţe. 

După ce a fost certat de părinţi, aceştiau i-au acceptat pasiunea, văzând, că băiatul are grijă de micile automobile. Urmărea toate magazinele de jucării, iar până în 1990 îl cunoşteau toţi vânzătorii din Botoşani şi Iaşi şi ajunsese chiar să fie privilegiat, având rezervate machete mai rare.

A trecut timpul însă pasiunea a rămas, în prezent tânărul are 500 de machete de la maşini de epocă până la maşini luxoase din gama Ferarri, dar şi Dacia 1310 sau Logan. Numărul maşinuţelor se înmulţeşte săptămânal, în prezent Sorin având abonamente la două reviste ce oferă cadou machete.

Cheltuie câţiva zeci de lei lunar, însă unele modele urmărite de el ajung şi la câteva zeci de euro. A acordat maşinuţelor o cameră întreagă din locuinţa părinţilor săi, iar periodic îşi vizitează machete pentru a le admira şi îngriji. La interval de câteva luni îşi îngrijeşte maşinuţele cu beţişoare de urechi şi piele de căprioară, proces care durează o zi întreagă.

Ar vrea să le vândă peste câţiva ani

Cea mai dragă maşină este un Chevrolet Corvette din 1967, perioada 1960-1970 fiind apreciată de colecţionar pentru că a reprezentat o ascensiune fantastică a producătorilor auto.
„Am văzut o machetă, acelaşi model, la licitaţie şi era 300 de euro. Întreaga mea colecţie o evaluez la 5.000 de euro, însă nu sunt tentat să o înstrăinez acum, ci peste câţiva ani când va avea mai multe exemplare şi o valoare mai mare”, a menţionat colecţionarul.

O altă machetă specială este un Jaguar E Coupe din 1961, considerată de cercetătorii britanici cea mai masculină maşină datorită formei, respectiv asemănarea cu un falus.

De ziua copilului, pe 1 Iunie, colecţionarul are o expoziţie cu 45 de exemplare la Bibleoteca Judeţeană din Botoşani. De-a lungul timpului, a mai participat la expoziţii de gen, iar maşinuţele sale au fost apreciate atât de cei mici cât şi de părinţi.
Sursa: Libertatea

3 thoughts on “Un botosănean are 500 de maşini! Vezi cât valorează colecţia lui valorează!

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Bravo, da cum zice colegu fiecare cu pasiunea lui, cred ca copii lui se vor bucura de pasiunea tatalui daca vor vinde colectia 🙂 ca pe History 🙂 la Asii Amanetului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *