Ziua Biodiversităţii, marcată şi la Botoşani

ziua biodiversivitatiiÎn fiecare an, în data de 22 mai, pe plan mondial se celebrează Ziua Internaţională a Biodiversităţii. Acest eveniment este în concordanţă cu hotărârea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.) care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptării Convenţiei pentru Diversitate Biologică – 22 mai.

Tema sub care se desfăşoară anul acesta Ziua internaţională a Biodiversităţii este “Apa şi Biodiversitatea”, temă care atrage atenţia asupra rolului important al biodiversităţii şi ecosistemelor acvatice în asigurarea necesarului de apă şi, prin urmare, a dezvoltării durabile

Rolul biodiversităţii este evidențiat de multitudinea beneficiilor pe care le are: reglarea condiţiilor pedo-climatice cu efecte directe în ameliorarea schimbărilor climatice, purificarea apelor, stabilizarea versanților, controlul inundațiilor, recreerea sunt numai câteva dintre avantajele aduse de o biodiversitate bine conservată.

Pentru marcarea acestei zile la nivel local Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani a organizat o serie de activităţi specifice: monitorizarea speciilor de floră şi faună din rezervaţia naturală Bucecea – Bălţile Siretului şi din situl Natura 2000 „Lacul Stânca Costeşti”, prezentări de specialitate, diseminare de materiale informative, expoziţie de fotografii din rezervaţii naturale acvatice a Cercului ecoturistic CARPATES Botoşani, activităţi realizate în colaborare cu unităţile de învăţământ şi ONG-urile locale.

De asemenea, a fost organizat concursul de desene „Apa, izvor de biodiversitate”, dedicat unităţilor de învăţământ din judeţul Botoşani, concurs care a avut drept scop sensibilizarea elevilor şi cadrelor didactice cu privire la necesitatea protejării speciilor de floră şi faună sălbatică specifice zonelor acvatice.

„Au fost primite peste 100 de lucrări de la şcolile din judeţ. Apreciem efortul depus de elevi şi cadre didactice care au reuşit ca, într-un interval scurt de timp, să realizeze desene deosebite. Azi, la ora 10, la sediul agenţiei, a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor. Ca să răsplătim munca copiilor am hotărât să acordăm mai multe premii decât ne-am propus iniţial. Astfel, 24 de elevi au primit din partea noastră diplome, reviste şi dulciuri.”, a declarat dl. Eugen Mateciuc, director executiv al APM Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *