Gratuitatea din campania „Învinge astmul!” mai are de așteptat la Botoșani

 

Spitalul TBC Botosani
Spitalul de Pneumoftiziologie Botosani

Botoșaniul a fost inclus în campania „Învinge astmul” demarată la nivel național de Societatea Română de Pneumologie, dar n-a primit încă aparatura necesară intervențiilor medicale. Aceasta înseamnă că medicii botoșăneni vor fi nevoiți să efectueze consultațiile botoșănenilor,  care se vor înscrie în această campanie, cu aparatura spitalului, dar contracost.

Potrivit medicului Mihaela Gherghel, scopul campaniei „Învinge astmul” îl constitue depistarea precoce a bolilor pulmonare obstructive în fază incipientă. Campania se adresează persoanelor care semnalează anumite simptome precum tuse după efort prelungit, dispnee (senzație de sufocare), senzație de strîngere a pieptului, wheezing (șuierat în plămâni) etc și se va desfășura prin compartimentul Ambulator de Pneumologie a Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani.

Botoșănenii vor putea beneficia gratuit de consultații medicale în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau înscriindu-se la telefon 0231.584083 pentru programări.

Medicul Mihaela Gherghel, responsabil împreună cu medicul Cristina Dascălu de această campanie în spital, a declarat că investigațiile se vor putea face gratuit doar după ce spitalul va intra în posesia unui spirometru, un aparat necesar în depistarea eventualelor boli de plămâni.

Până când reprezentanții Societății Române de Pneumologie vor trimite acest aparat la Botoșani, medicii sunt nevoiți să efectueze consultațiile contracost, respectiv 20 lei de consultație.

„Gratuitatea se va face când va fi pus la dispoziția spitalului acest spirometru cum s-a mai întâmplat. Fiind la începutul campaniei, probabil este o problemă de organizare, dar sigur va veni”, a declarat Mihaela Gherghel, medic în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Ultima campanie de acest gen a fost desfășurată la finele anului trecut.  În prezent, numărul bolnavilor internați la Spitalul de Pneumoftiziologie este mare, nefiind locuri libere pe cele 120 de paturi cât este capacitatea spitalului la ora actuală.

Astmul este una din cele mai frecvente afectiuni cronice la ora actuală. Mai mult de 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic. Doar in Europa, aproape 30 milioane de persoane sufera din cauza astmului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *