Sânge adus cu elicopterul SMURD pentru o pacientă din judeţul Botoşani

elicopter smurdViata unei paciente aflate pe patul de spital a depins de cateva unitati de sange. Conducerea Institutului Regional de Oncologie Iasi a apelat la judetele invecinate pentru a putea face rost de sangele necesar femeii internate in sectia de Hematologie. Cel mai prompt raspuns a venit din judetul Neamt, motiv pentru care s-a luat decizia ca transportul sa se faca cu elicopterul SMURD. Pacienta avea nevoie de o transfuzie de sange pe baza de trombocite, un derivat de sange care necesita conditii speciale de transport si care nu poate fi depozitat pentru foarte multe zile. Pacienta din judetul Botosani se afla internata intr-o stare delicata, motiv pentru care evolutia pozitiva a starii de sanatate depinde de sase doze zilnice.

„Nu este vorba despre o transfuzie de sange obisnuita. Avem internata in sectia de Hematologie o pacienta care avea nevoie de un derivat din sange, ce a fost imposibil de obtinut sambata. Am contactat unitatile de transfuzii din judetele invecinate pentru a rezolva aceasta problema de moment. Sangele pe baza de trombocite nu poate fi depozitat pe o perioada mai mare de patru zile. Familia pacientei a facut un apel pentru cei care vor sa se prezinte in vederea donarii si vom incerca sa evitam aceasta situatie. Am depus deja 48 de sonde intr-un agitator special pe care il avem in spital, pentru pacientii deja internati dar si pentru urgente. La Galati am mai facut o comanda pentru 30 de unitati, care urmeaza a fi livrata in scurt timp”, a precizat Mirela Grosu, manager Institutul Regional de Oncologie Iasi.

La Centrul de Transfuzii exista o lista de donatori la care se poate apela in caz de urgenta. Probleme pot sa apara in zilele libere care urmeaza, in cazul in care unitatile de rezerva se epuizeaza.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *